Kvinnans bil hade flera krockskador och saknade bland annat en backspegel, eftersom 85-åringen några dagar tidigare hade kört på en öppen dörr på en parkerad bil.Foto: Polisen

85-åring åtalas efter E20-färd mot trafiken

MALMÖ En 85-årig kvinna som körde mot färdriktningen på Yttre Ringvägen åtalas för grov vårdslöshet i trafik.
Kvinnan skulle köra hem till Österlen, men hamnade vid Öresundsbron, där hon vände tillbaka mot trafiken.

Det var den 5 september förra året som 85-åringen kom fel efter ett Malmöbesök. Hon är inte den första som missat att köra av vid sista avfarten innan Öresundsbron.
Om man ber personalen vid betalstationen om hjälp går det att bli utsläppt, men det hade kvinnan inte koll på.
85-åringen erkänner att hon gjort sig skyldig till grov vårdslöshet i trafik.
Åklagaren hävdar att kvinnan genom sin körning visade grov oaktsamhet och likgiltighet för andra människors liv och egendom.
Polisen fick stopp på 85-åringen i höjd med Pildammsvägen. Hon hade hunnit köra runt en halv mil mot färdriktningen.

I förhör uppger kvinnan att hon mötte ett 50-tal fordon, men att det kan ha varit fler. Polisen uppskattade hennes hastighet till mellan 70 och 100 kilometer i timmen.
Enligt kvinnan saktade hon ner varje gång hon fick möte och sedan hon gasade hon igen.
Kvinnan berättar att hon körde i det yttre körfältet, så att de mötande bilarna skulle kunna köra på sin högra sida om henne.
Hon medger att hon medvetet körde mot färdriktningen, men påpekar att hon gjorde det för att hitta hem igen. Hon förklarar för polisen att hon hade tänkt köra tills vägen tog slut och att hon inte trodde att den var så lång.
Orsaken till att hon inte svängde av Yttre Ringvägen innan hon kom fram till betalstationen vid bron var att hon var koncentrerad på trafiken. Hon hann inte se alla skyltar.

Polisen tog hand om kvinnans körkort på platsen. Man noterade också att hennes bil saknade en backspegel samt hade flera krockskador.
Det berodde, enligt 85-åringen, på att hon hade kört in i en parkerad bil med öppen dörr några dagar tidigare.
I utredningen framgår att polispatrullen som fick stopp på kvinnan gjorde flera insatser för att skapa fri väg och förebygga en trafikolycka. Man körde först i hög hastighet med sirener och blåljus och passerade bland annat 10-15 lastbilar.

När man fick syn på kvinnans bil sänkte man farten och körde i sicksack över båda körfälten för att påkalla uppmärksamhet och få stopp på trafiken samt på 85-åringen.
Efter att ha kontrollerat kvinnans nykterhet och sjukdomsstatus skrev polisen en rapport. Därefter skjutsade man hem 85-åringen i hennes egen bil.
Man ville inte riskera att hon själv tog bilen.

Dagens fråga

Påverkas du av tågstoppet i Hässleholm?

  • Nej (74%, 411 Röster)
  • Ja (26%, 145 Röster)

Antal röster: 556

Loading ... Loading ...

Webbkryss