Talmannen Andreas Norlén skjuter fram statsministeromröstningen till fredag framkom på en presskonferens i Riksdagen på måndagen. Detta efter att Jonas Sjöstedt (V) meddelat att han vill ha mer tid till förhandling med Socialdemokraterna. Foto: Anders Wiklund / TT kod 10040

Statsministeromröstning skjuts upp

Det blir ingen omröstning om vem som får bilda regering på onsdag.
Talman Andreas Norlén meddelade på måndagseftermiddagen att han ger partierna ytterligare 48 timmar på sig att komma överens.

Enligt den plan som Andreas Norlén lade fram innan jul skulle riksdagen genomföra sin tredje omröstning om vem som ska bli statsminister nu på onsdag. Men så kommer inte att ske. Efter Vänsterpartiets besked att de kommer rösta nej till den överenskommelse som slutits mellan Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet ger han nu partierna ytterligare två dygn på sig att komma överens.

Vid en presskonferens som hölls klockan tre på måndagseftermiddagen meddelade Andreas Norlén att både Jonas Sjöstedt och Stefan Lövfen bett om mer tid.
– Men jag har redan gett mycket tid till den här processen, säger Norlén.
– Jag är mycket kritisk till att så inte har skett utan att det visat sig i ett sent skede att den här överenskommelsen inte har stöd och att man inte använt dessa veckor till att få det stödet.

Han sade också att om vi inte har någon statsminister efter fredagens omröstning så kommer den fjärde och sista omröstningen att hållas redan en vecka senare. Misslyckas även den står Sverige inför nyval.

Dagens fråga

Vilken marknad är bäst?

Visa resultat

Loading ... Loading ...