Det är så jäkla härliga människor, säger Alexander Karim om de andra stjärnorna på slottet. Foto: Janne Danielsson /SVT

”Jag vet att det blir mycket tårar”

Skådespelaren, regissören och manusförfattaren Alexander Karim har bland annat setts i produktioner som Advokaten och Tyrant. Nu är han en av de fem stjärnorna på Teleborgs slott och i lördagens avsnitt är det hans dag.
– Det var otroligt mycket skratt och kärlek, jag har aldrig varit med om något liknande, säger han.

Tillsammans med Sven Melander, Camilla Läckberg, Lena Söderblom och Kajsa Ernst medverkar Alexander Karim i det populära tv-programmet Stjärnorna på slottet.
– Ofta är det så att folk säger ”åh, det var helt fantastiskt” och ”jag älskar de här människorna”, och oftast är det lögn. Men den här gången är det faktiskt sant, berättar Alexander Karim.
Inte ens en morgontrött kommentar slapp ur någon av dem.
– Det var otroligt mycket skratt och kärlek, jag har aldrig varit med om något liknande. Just med folk i vår bransch finns det en väldigt stor risk för konflikt eftersom det samlas flera egon i ett hus som alla ska ha samma uppmärksamhet men det var inte minsta tillstymmelse till något sådant.

Vad tror du det beror på?
– Det är uppenbart, det är så jäkla härliga människor, säger han med ett skratt. Nej, men det beror mycket på att vi hade väldigt bra kemi, människor som spontant tyckte om varandra. Vi kom bra överens och funkade väldigt bra i grupp.
Han hade tidigare träffat Kajsa Ernst för ett samarbete 2010 men också i korridorerna på Helsingborgs stadsteater. De andra tre hade han däremot aldrig träffat.
– Sven var precis så härlig som jag trodde att han skulle vara. Jag vill bara ta med honom hem och sätta honom i ett rum för att kunna gå in i det rummet och ladda med skratt. Han är precis så rolig som man tror, och hjärtlig.

En av dem som överI raskade Alexander Karim mest var Lena Söderblom.
– Lena förvånade mig för att vi på ytan är väldigt olika. Vi är från olika generationer och har inte samma referenser. Så man tänker att där ett omaka par – men nej. Hon är så rolig, varm och har en komisk timing som är helt otrolig.
Även deckardrottningen Camilla Läckberg förvånade Alexander Karim.
– Jag visste att hon var enorm, och tänkte ”åh nej, hoppas hon inte är en diva”. Men hon är kanske den varmaste, mest kärleksfulla människa jag någonsin träffat. Människan är ren kärlek. Varm, generös och bjussig. Helt sanslös. Det är henne jag hängt med mest efter också, eftersom vi bor i samma stad. Jag letar efter fel hos henne men jag hittar inga. Förutom att hon är otroligt framgångsrik och duktig möter hon alla hon träffar med öppna armar.
När Alexander Karim fick frågan om att medverka i programmet tänkte han först att han nog var lite för ung.
– Ska man inte ha gjort någonting? Sedan tänkte jag att jag absolut vill vara med – om man slipper ha sin egen dag. Men det är tydligen en del av konceptet som man inte kommer ifrån …, säger han med ett skratt. Sedan är det superkul att ta del av de andras konstnärliga gärning och se hur deras barndom och uppväxt lett dem in på den väg de vandrat, hur de blivit den de blivit. Det är otroligt spännande.

Men du var ändå tvungen att ha din egen dag …
– Ja, det var jag. Det är som att hoppa ner i en isvak, det är bara att ta ett djupt andetag och hoppa. Jag gillar inte att sitta och babbla om mig själv sådär en hel dag. Jag vet att jag är väldigt känslosam så jag vet att det kommer bli mycket tårar så fort något är rörande och vackert, säger han och berättar att han grät sig igenom hela sitt eget bröllop.
– Från att vi gick in i kyrkan till festen var slut på natten grät jag. Säkert 70 gånger. Så jag vet hur det kommer bli, det kommer bli snorfest. Om man vet det redan tänker man på hur jobbigt det kommer bli. Men man tar ett djupt andetag och vet att om femton timmar är det över.

Alexander Karim är både skådespelare och regissör och har nu han även slagit in på en annan bana. I höst kommer han ut med två böcker.
– Den ena är en spänningsroman som heter Den extraordinära berättelsen om Jonas Paulsons plötsliga död. Sedan är det en barnbok som jag skriver med min fru som heter Världens starkaste tjej.
Lördag 12 januari, sänds avsnittet av Stjärnorna på Slottet då Alexander Karim har sin dag.