Hilton, Luxor och de övriga hästarna på Lödde ridklubb riskerar inte länge foderbrist. Foto: Stefan Persson

Bidrag råder bot på ridklubbs foderbrist

Löddeköpinge I höstas vädjade Löddeköpinge ridklubb till kommunen om bidrag för att täcka de ökade foderkostnaderna.
Nu har förening fått 100 000 kronor i stöd. Tillsammans med egna insatser och ändrade rutiner tror föreningen att den ska hålla foderbristen i schack fram till nästa skörd.

– Det handlar mycket om vad som händer i vår. Blir det jättetorrt så får vi det tufft igen, men vi räknar med att det blir en vår med normal skörd, säger Viveca Selander, ordförande i Löddeköpinge ridklubb.
Den gångna sommarens torka ledde till stora problem för landets lantbrukare. Följderna blev bland annat ökade livsmedelskostnader. Men också brist på djurfoder, med dyrare kostnader för både lantbrukare och föreningar som ridklubbar.
I höstas slog Lödde ridklubb larm om att de ökade foderkostnaderna skulle innebära att föreningen antingen fick sälja hästar eller höja priserna på ridlektioner om inte Kävlinge kommun bidrog med ekonomiskt stöd.

Nu är den faran undanröjd.
– Vi har fått bidrag från kommunen. Både detta året, och förra året – totalt 100 000 kronor. Vi är nöjda med detta. Vi har också startat foderhjälp där medlemmar och andra kan sätta in pengar, säger Viveca Selander.
Dessutom har privatpersoner som har sina hästar i klubbens lokaler fått tillfälligt ökad hyra.

Det ekonomiska stödet har gjort att klubbens hästar nu har tillräckligt med foder. Däremot blir delvis en annan kosthållning för hästarna.
Bland ska höet, som det just nu råder brist på och därmed är dyrt, kompletteras med havre och korn. Halm får inte längre användas som strö i boxarna, utan ska uteslutande vara foder.
– Hästar mår bättre av att äta bara äta hö. Det är mer jobb att dona med detta, men eftersom höet är så dyrt så blir det billigare med den blandningen, säger Viveca Selander.
Ridklubben räknar med fortsatt höga foderpriser även om det blir en lyckad skörd i vår. Lantbrukarna måste kompensera för uteblivna intäkter från förra sommaren. Men i sommar räknar Viveca Selander ändå med att hästarna går på sommarbete.
– Vi har bra bete vid Saxtorpsjöarna, säger hon.

Dagens fråga

Tror du radiovågor kan förhindra drunkningar på utebaden i sommar?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev