Vellinge gästis har under tidigare ägare Franz Xaver Ziegerer även placerats på White Guides lista. Vad som händer efter den 1 febaruari när den nuvarande krögaren lämnar är oklart. Foto: Andreas Hillergren/Arkiv

Vellinge gästis stängs med oklar framtid

VELLINGE
Den siste januari stänger Vellinge gästgivargård.
Om det kommer att finnas en restaurang i lokalerna i framtiden är inte självklart enligt fastighetsägaren Svenska kyrkan.

– Vi ska fundera på hur vi ska göra nu och hur verksamheten ska drivas vidare. Därför kommer gästis att hållas stängt tills vidare, säger Monica Christensson, kyrkorådets ordförande i Vellinge-Månstorps församling.

Församlingen äger den anrika fastigheten på Malmövägen där Vellinge gästis ursprungliga byggnad ligger. Den 31 januari stängs restaurang efter uppsägning av avtalet med den nuvarande krögaren på grund av eftersläpande hyresbetalningar.
– Vi har en skyldighet mot församlingen och våra medlemmar att förvalta pengarna väl och då kan vi inte sponsra gästisverksamhet före den egna verksamheten, säger kyrkoherde Iva-Katharina Kummer, som också är ledamot i kyrkorådet.

Har kyrkan för avsikt att det drivs restaurang i lokalerna även i framtiden?
– Det vi vet är att vi inte kommer att driva restaurang i kyrkans regi. Vi vet också att gästis är en viktig lokal både för Vellinge och invånarna, men när krögarna inte stannar och det under lång tid bytts ut då måste vi fundera på vad vi ska göra, säger Iva-Katharina Kummer.

Sedan Svenska kyrkan köpte Vellinge gästgivargård och lämnade den tidigare församlingshemmet och prästgården vid nya kyrkogården på Trelleborgsvägen har restaurangen arrenderas ut till en rad olika krögare som både gått i konkurs eller som under en tidigare ägares år, Franz Xaver Ziegerer, placerats restaurangen på White Guides lista.

För femton år sedan byggde församlingen ut fastigheten med byggnaden som fick namnet Ankaret. Här finns expedition och verksamhetslokaler som 2004 prisades med kommunens stadsbildspris.

Dagens fråga

Såg du VM-matchen Sverige mot Kanada?

Loading ... Loading ...