Turisthotellet ligger som ett frimärke mitt inne i campingområdet. Då godset inte fått någon hyresgäst på 1,5 år har de nu valt att sälja. Arkivbild
Långliggarnas framtid är oviss på campingen.
Det är fortfarande osäker vad som ska hända med badhotellet.
Kommunledningen vill utnyttja närheten till havet bättre.
Vattensporter kan få utrymme invid campingen.

Oviss framtid för långliggare

barsebäck Under många år har husvagnsägare kunnat bo på Barsebäcks camping hela sommarhalvåret.
Nu är framtiden osäker för långliggarna. I sommar får ingen av dem sina ordinarie platser. Därefter är det oklart om de ens får ligga kvar en hel säsong.

– Det står skrivet i vattnet. Långliggare genererar mycket pengar i början av säsongen. Sedan gör de inte av med så mycket på restaurang och butik. Vi ska kartlägga konsumtionen mer, säger Mats Rosén, turist- och näringslivschef i Kävlinge kommun.
Den gångna säsongen gick kontraktet ut med paret som drivit campingen i mer än tio år. Nu söks en ny entreprenör. Samtidigt vill kommunen utveckla anläggningen för att göra den både attraktivare och lönsammare.

Nyligen satte länsstyrelsen käppar i hjulet genom att stoppa kommunens planer på en parkering för badgäster norr om campingen. Den anses störa naturlivet allt för mycket.
Kommunen har överklagat beslutet. Men för att inte arbetet med att bygga om campingen ska gå i stå påbörjas ombyggnaden i mindre skala i väntan på dom från mark- och miljödomstolen.
– Det kan ta flera år. Vi vet att länsstyrelsen ofta får förlängd svarstid. Vi får planera för att det inte blir en parkering, säger Mats Rosén.
Bland annat ska tio stugor byggas inne på campingområdet. Exakt var ska utredas, för att stugorna inte ska riskera att skadas vid en eventuell översvämning i samband med oväder.
Arbetet med att bygga stugor kommer att påverka de fasta campinggästerna.
– Under 2019 får de inte ha sina gamla platser. Vi måste prioritera stugbyggandet, säger Mats Rosén.
Stugorna får både dusch och toalett. Det innebär att vatten och avlopp måste dras.

Kommunen vill också utveckla området med olika aktiviteter. Mats Rosén räknar upp allt från botanikvandringar och fågelskådning till kurser i kitesurfing och andra vattensporter. Målet är att göra området attraktivare för både campinggäster och tillfälliga besökare.
– Här har varit ett längre förfall. Campingen håller inte den nivå man förväntar sig i dag, säger Mats Rosén.
I sommar kommer kommunen troligen att anlita en tillfällig entreprenör som ska sköta campingen. Därefter ska ett längre kontrakt skrivas med någon som anses kunna driva utvecklingen i rätt riktning.
– Vi har haft en dialog med fem-sex aktörer.
Mats Rosén tror att området på sikt kan bli en pärla för turisterna.
– Det här är ett av få ställen där man kan bo så nära havet. Platsen är fantastisk.

Dagens fråga

Såg du VM-matchen Sverige mot Kanada?

Loading ... Loading ...