Ideons forskningsby var Sveriges första. Den har vuxit kontinuerligt. De kommande decennierna ska kontorsytan fördubblas.

Opposition vill öka stöd till näringslivet

lund Socialdemokraterna protesterar mot att den styrande kvintetten inte vill ge en miljon kronor i stöd till Ideon samt ytterligare 700 000 för att stärka handeln i centrum.

– Att inte genomföra denna utlovad satsning är ett dråpslag mot näringslivet i Lund, säger Anders Almgren (S), andre vice ordförande i kommunstyrelsen, i ett pressmeddelande.
Han syftar på att S och MP hade med näringslivssatsningen i partiernas gemensamma budgetförslag i våras.
Socialdemokraterna lade fram de två förslagen under kommunstyrelsens sammanträde på onsdagen, men det borgerliga minoritetsstyret satte sig emot.
Socialdemokraterna lyfter fram att kommunen redan stödjer Medicon village med en miljon kronor.
Att stärka Ideon är viktigt eftersom det rör sig om landets främsta Science park som fungerar som en motor i regionen, menar Socialdemokraterna.
– Framför allt vet vi att Ideon är en mycket välfungerande innovationsnod och en plats där både företag och arbetstillfällen skapas, säger Anders Almgren.
När det gäller mer pengar till Citysamverkan, som har som mål att öka Lunds centrums attraktionskraft, säger Anders Almgren att han inte kan förstå de borgerligas ställningstagande.
– Vi lyssnar på Handelsföreningen och fastighetsägarna och att stärka Citysamverkan ytterligare är ett mycket prioriterat önskemål från dem. I Citysamverkan har kommunen verktyg att tillsammans med handlare och fastighetsägare utveckla centrum, säger han.
Philip Sandberg (L) motiverar beslutet med att pengar till Citysamverkan redan finns avsatta via något som heter Centrumlyftet.
– Ideon är en väldigt viktig och framgångsrik forskningspark. Men frågan om utökat stöd bör hanteras genom en formell ansökan och inte genom att Anders Almgren strax före valet gått runt och lovat bort pengar på oklara grunder, skriver Philip Sandberg till Skånska Dagbladet.

Senaste nytt omLund

Dagens fråga

Har du sett den hyllade tv-serien Chernobyl?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev