Islands målvakt Frederik Schram räddar undan bollen framför Sveriges Viktor Gyökeres under fredagens landskamp mella Sverige och Island på Khalifa International Stadium. Foto: Janerik Henriksson/TT
Islands förbundskapten Eric Hamrén klappar om Alexander Miloaevi efter fredagens landskamp mella Sverige och Island på Khalifa International Stadium. Foto: Janerik Henriksson/TT

Oavgjort för Sverige mot Island

Fotboll Sverige fick ingen revansch efter 0-1-förlusten mot Finland. En isländsk kalldusch på tilläggstid innebar att Sverige fick nöja sig med 2-2 (0-1) mot Island i januariturnéns avslutande match i Qatar.

Sverige ställde upp med en nära nog helt ny startelva jämfört med matchen mot Finland.

– Jag tycker att vi var bättre än motståndarna i båda matcherna. Vi gjorde en bättre match mot Island än mot Finland och framförallt dominerade vi på nytt totalt i andra halvlek, sade förbundskaptenen Janne Andersson till TV12 efter matchen.

– Men det var surt att vi släppte in 2-2 på övertid. Det kändes onödigt, fortsatte han.

Islands förbundskapten Erik Hamrén fick annars en drömstart mot sina gamla arbetsgivare.

Mjällby-anfallaren Ottar Magnus Karlsson, förra året i Trelleborgs FF, avlossade ett stenhårt, lågt skott från 20 meter som curlade sig in bakom svenske målvakten Oscar Linnér fram till isländskt 1-0 redan i den fjärde minuten.

Inte mindre än sju allsvenska bekantingar fanns i den isländska startelvan – Birkir Mar Saevarsson, Eidur Aron Sigurbjörnsson, Gudmundur Thorarinsson, Arnor Smarason, Andri Runar Bjarnason och Ottar Magnus Karlsson.

Trots svensk speldominans var det Island som skapade de bästa målchanserna, men Linnér förhindrade ytterligare isländska mål.

Sverige kvitterade snabbt i andra halvlek. Efter bara en dryg minut stötte Viktor Gyökeres in 1-1 från nära håll efter ett fint förarbete av Simon Thern. Det var Brighton-anfallarens första mål i landslaget.

– Det var kul att göra mål, men jävligt segt att vi släppte in målet i slutet. Det kunde ha varit ännu bättre med en seger i dag, sade 20-årige Brightonspelaren Viktor Gyökeres till TV12.

Thern gav sedan Sverige ledningen i 65:e minuten. Mittfältaren stod i offsideposition när Alexander Fransson petade fram bollen. Men då Jon Dadi Bödvarsson styrde fram bollen hölls flaggan nere och Thern kunde trycka in 2-1.

Trots en total svensk dominans blev det inte seger. Jon Dagur Thorsteinsson rann igenom förbi mittbackarna Sotirios Papagiannopoulos och Alexander Milosevic och satte dit 2-2-målet på tilläggstid. Isak Pettersson, som stod i mål andra halvlek, var chanslös.

Den 23 mars smäller det på riktigt för Sveriges herrlandslag. Då är det det riktiga landslaget som hemma i Solna möter Rumänien i en mycket viktig första EM-kvalmatch.