Björn Boström, vd i Ystad hamn och logistik är lättad över beskedet. Foto: Jari Markkanen/Arkiv

EU-stöd för hamnen klart

ystad EU-kommissionen har undertecknat ett avtal på 348 miljoner kronor i stöd till två nya färjelägen i den yttre hamnen i Ystad och till Swinoujscie.

– Jag är lättad över vi har fått klara besked på vad vi ska göra och entreprenören har redan börjat så smått, säger vd Björn Boström.
Ystads kommun, Ystad hamn, Polferries och Gaz System i Polen har tillsammans signerat avtalet med EU-kommissionen som innebär 348 miljoner kronor i stöd.

– Cirka 25O miljoner kronor hamnar i Ystads kommun och resten på två andra parter, Polferries som bygger en ny båt och ett företag som heter Gaz System som ska jobba med att bunkra LNG, som är ett flytande naturgasbränsle för båten, förklarar Björn Boström.
Projektet ”Cargo capacity upgrade and LNG bunkring Swinoujscie – Ystad maritime link” förväntas bidra till en minskad negativ miljöpåverkan och ökad kapacitet och effektivitet på land och till sjöss i den maritima länken mellan hamnarna i Ystad och Swinoujscie.

Projektet innebär en investering på totalt något mer än 900 miljoner kronor i infrastruktur och terminaler i Ystads hamn.
q Det byggs två nya färjelägen för att kunna ta emot större färjor, inklusive ro-ro ramper, landbaserad elanslutning och uppställningsytor.
q En ny, förlängd vågbrytare byggs och ett nytt landområde för framtida verksamheter skapas.
q Hamnbassängen ska muddras.
q Det blir möjligt att bunkra naturgasbränsle.

Projektet har valts ut som ett av flera EU-initiativ som ska leda till hållbar och innovativ transport i Europa. Projektet samordnas av Ystad hamn och logistik.
Den 25 januari arrangeras en kickoff i Ystad då projektet presenteras.

Dagens fråga

Det ser ut som att det blir en regnig midsommar. Bryr du dig?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev