Våldtäktsmisstänkt har gripits i Finland

Malmö En 37-årig man har gripits för våldtäkten vid en hundrastplats på Möllevången den 7 november.
Mannen hade varit anhållen i sin frånvaro sedan slutet av november och åkte under julhelgen fast i Finland, där han hade sökt asyl.

Under börjar av december lämnade polisen ut övervakningsbilder, som dels visar när den misstänkte gärningsmannen går över Möllevångstorget bakom kvinnan som kort därefter blir våldtagen, dels rör sig över Bergsgatan efter våldtäkten. Han hade på sig en blå jacka med huva samt ett par skor av modellen Nike Dart.

Polisen hade redan då klart för sig vem som kunde misstänkas för våldtäkten, som inträffade i närheten av ett elskåp på Södra Skolgatan.

Redan den 29 november hade mannen anhållits i sin frånvaro. Sökandet efter 37-åringen ledde till att han lämnade landet och sökte asyl i Finland.

Kammaråklagare Mårten Alvinsson såg till att det utfärdades en nordisk arresteringsorder och med stöd av den kunde 37-åringen gripas av den finska polisen under julhelgen.

– Han kom hit i torsdags kväll och har anhållits. Jag behöver nu ta ställning till om han ska begäras häktad innan klockan 12 på söndag, säger Mårten Alvinsson.

Åklagaren uppger att bevisläget är gott, tack vare ett ”rekorderligt polisarbete”.

Det finns uppgifter om att 37-åringen även misstänks för ett sexbrott mot en flicka under 18 år i Malmö, men utlämningen från Finland har bara omfattat våldtäkten på Möllan.

– Om det skulle uppkomma nya misstankar så har vi möjlighet att agera, eftersom det handlar om en nordisk arresteringsorder, säger Mårten Alvinsson.

– Vi får se vad utredningen kommer fram till.

Enligt åklagaren är det mer komplicerat när det gäller utlämning från icke-nordiska länder.

Då måste en utlämningsbegäran gälla samtliga brott som en person kan misstänkas för. Det går alltså inte att lägga till nya misstankar i efterhand i ett sådant ärende.

Läs mer:

Dagens fråga

Såg du VM-matchen Sverige mot Kanada?

Loading ... Loading ...