Bakom en skiljevägg i långtradarens lastutrymme hittades 3,2 miljoner falska cigaretter. Foto: Tullen
Lasten bestod av förfalskade Marlboro Red och Marlboro Gold. Foto: Tullen

Duo får fängelse för miljontals falska cigg

MALMÖ Två års fängelse blir straffet för två män som åkte fast på Öresundsbron med 3,2 miljoner falska cigaretter.

Det handlar om en 43-årig man från Moldavien och en 45-årig man från Rumänien. Båda har lång erfarenhet från transportbranschen, bland annat som långtradarchaufförer.
Vid rättegången förnekade båda männen att de kände till att det fanns en skiljevägg i lastutrymmet och att det bakom den fanns 3,2 miljoner cigaretter, falska varianter av Marlboro Red och Marlboro Gold.
Det var den 23 juli förra året som duon greps på Öresundsbron. Om cigaretterna hade varit lagliga, så skulle männen ha behövt deklarera dem och betala 4,9 miljoner i skatter och avgifter.
Införsel av falska cigaretter går inte att få tillstånd till, men straffet har en koppling till värdet av motsvarande mängd lagliga produkter.
Malmö tingsrätt konstaterar att männen under juli 2018 hade gjort flera resor till Sverige. Domstolen slår fast att duon har samarbetat när det gäller resorna.
Mycket talar för att de kände till att det fanns cigaretter i lasten, till exempel hade 45-åringen bilder på just Marlboro Red och Marlboro Gold i sin mobiltelefon.
Mannens förklaring att han är rökare och hade bett vänner att köpa cigaretter till sig ses inte som någon övertygande förklaring, inte heller det faktum att mannen länge förnekade att han även varit i Sverige med en långtradare mellan den 10 och 13 juli.
De åtalade uppgav att de flera gånger hade kört med tom last, vilket tingsrätten ser som märkligt med tanke på deras erfarenhet av transportbranschen.
Rätten anser att de i så fall haft all anledning att bli misstänksamma och måste ha insett att det fanns en överhängande risk för att transporten den 23 juli gällde någon form av olaglig införsel.
Slutsatsen blir att männen i vart fall varit likgiltiga inför detta, ett så kallat likgiltighetsuppsåt som innebär att de kan straffas för brottet.
Domstolen kan inte säga om någon av männen haft en större inblandning i brottet än den andre eller att de verkat som annat än kurirer.
De döms till vardera två års fängelse för grov olovlig förflyttning av punktskattepliktiga varor.

Dagens fråga

Såg du VM-matchen Sverige mot Kanada?

Loading ... Loading ...