Timothée Chalamet och Steve Carell. Foto: Amazon Studios

Bitvis spännande actionhistoria

FILM

Vad är den gemensamma nämnaren mellan Michael Nyqvist och Sean Connery? Rätt, bägge har varit ryska ubåtskaptener och tillika ”good guys”, något som måste ge en unik status då ryssar knappast brukar ha hjärtat på rätta stället i actionfilmernas värld.
Connery alltså i Jakten på röd oktober, och nu Nyqvist som samarbetar med amerikanarna för att rädda världsfreden.

Under det kalla kriget var det glasklart att helvetet fanns i Kreml och att det var högst upp ”hornpelle” satt och fördelade sin ondska på världskartan. I dag råder någon märklig hatkärlek mellan Vita huset och Kreml. Skurkarna finns förvisso kvar i Moder Ryssland, men nu i skiktet under presidenten.
När det blir en kupp i landet är det inte oväntat från militärt håll då de aldrig gillat att det kalla kriget tinat. Ute på havet trängs nu amerikanska och ryska ubåtar och när de båda sidorna ger sig upp i luften också dröjer det naturligtvis inte länge förrän motparten börjar fingra på avtryckaren.

Hjälten som fixar biffen spelas av en blodfattig Gerhard Butler, som styr sin ubåt med järnhand samtidigt som han är som en far för sin besättning.
Gary Oldman axlar den i sådana här sammanhang alltid närvarande amiralen som fräser och väser sig genom handlingen.
Presidenterna i USA och Ryssland är innerst inne reko och vill göra skäl för sina löner och inte puckla på varandra om det går att undvika.

Av det hela har det blivit en bitvis spännande och actionladdad historia som dock förlorar på att vara för lång med en del onödig dialog.
För Michael Nyqvist som tragiskt lämnade oss alltför tidigt, hade det knappast gett mer utdelning i karriären än en huvudroll här hemma.
I sluttexterna krediterar man honom hedersamt.