Juryn samlad. Från vänster: David Batra, Biancoa Ingrosso, Alexander Bard och Lagaylia Frazier. Foto: Pär Bäckstrand/TV4

Loreens populära låt Euphoria i en helt ny och minst sagt udda tappning, en dansande hund och sångnummer som får juryn att fullständigt tappa hakan – både i positiv och negativ bemärkelse. Ikväll drar en ny omgång av tv-programmet Talang igång.

Efter ett flertal säsonger är det rätt tydligt. Nog har vårt avlånga land många talanger i sina gömmor.
Bland tidigare vinnare finns exempelvis numera världsstjärnan Zara Larsson som blott tio år gammal stod som segrare av andra säsongen.
Ikväll fortsätter jakten på kanske en ny Zara Larsson. Eller någon med en helt annan talang. För en talang kan vara så mycket – och något betydligt mer udda.
– Det finns ju en hel del märkliga talanger, men det är också det som är så kul. I år har vi till exempel en kille som handfiser, och i en tidigare säsong var det en man som målade en tavla av mig med sin snopp. Då tänkte jag nog mest: ”Vad är detta? Vad hände precis?”. I bland fattar man knappt vad som just hände, säger Lundakomikern och jurymedlemmen David Batra och skrattar.

Och på tal om Zara Larsson så kan det finnas en ny blivande världsstjärna bland årets deltagare som har gått vidare från uttagningarna.
– Det finns nog inte bara en utan ett par stycken faktiskt. Nu när programmet har gått ett par år efter ett uppehåll, verkar folk verkligen ha förstått vad det är för koncept. För den här säsongen är det bättre utbud av talanger än någonsin, säger Batra.

Det är nu tredje året han sitter i juryn och precis som förra året har han sällskap av Bianca Ingrosso, Alexander Bard och Lagaylia Frazier.
– Vi kompletterar varandra väldigt bra eftersom vi är extremt olika. Jag sitter bredvid Lagaylia och det är som att sitta bredvid någon som åker berg-och-dalbana, haha. Ena stunden skriker hon av skräck, nästa gråter hon av glädje. Så det är ju så att man undrar – hur ska det här sluta egentligen? Sedan har vi Bianca som är ganska sansad. Hon och jag är de normala i juryn. Alexander är den som är mest bara. På alla sätt. Och så är han extremt kräsen.

Nytt för årets säsong är att Samir Badran är sidekick till programledaren Pär Lernström och är den som peppar talangerna innan de ska ut på scen och möta den skrämmande juryn.
– Samir tillför mycket. Dels är han artist själv och vet hur det kan vara innan man går ut på scen, och så har han ju själv också slagit igenom på ett slags talangvis. Både han och Bianca tillhör dessutom influencersgenerationen, och det är jättebra att Bianca kan göra en bedömning utifrån det också.

Men har vi då alla en talang? David Batra är stensäker. Jo, klart att alla har någon talang!
– Men det gäller att man identifierar den och sedan faktiskt fortsätter med den. Jag upptäckte att jag kunde göra skämt och har lagt mycket tid på det. Det som är viktigt när talangen är identifierad är också att man inte ger upp när det blir tråkigt. För det blir det, oavsett vad det handlar om. Och det är det som är så roligt med det här programmet. Hur folk har hittat sina talanger, och faktiskt velat utforska dem och lagt ner mycket tid på att bli bättre och bättre. Som killen som handfiser, eller de som spelar på ett jättekonstigt instrument. Tänk att upptäcka den talangen, vilja utveckla den och bli jättebra på det. Det är helt fantastiskt.