Cornelia Bergqvist gillar marklyft och hon är en talang, framhåller tränaren Andersson. Foto: Roger Sunesson
Cecilia Ivarsson, Elin Olsson, Engla Hellblom och Cornelia Bergqvist kommer att fortsätta att träna.
Engla Hellblom testar benen.
Engla Hellbom testade på maskinerna under styrkepasset.
Elin Olsson prövar en av ryggmaskinerna.
Cecilia Ivarsson och Cornelia Bergqvist jobbade hårt med hjälp av instruktören Joy Marcher.

Starka tjejer har hittat rätt

SVALÖV Under femton intensiva, roliga och utvecklande veckor har ett antal tjejer mellan 12-16 år fått pröva på olika typer av fysiska aktiviteter.
Att lära sig mer om bra kosthållning och mental träning har dessutom stått på programmet.

– Jätteroligt. Jag har prövat på många idrotter, men det här känns rätt, säger Elin Olsson som sliter med vikterna på Hälsomagasinet i Svalöv.
Hälsomagasinet är en av föreningarna i Svalövs kommun som ställer upp och hjälper ungdomarna igång. En gång i veckan under 15 träningstillfällen gäller rejäl träning och man har fått pröva på det mesta:

Allt från gym till spinning, box och andra slags smidighet och fysträningar.
Det är Skåneidrotten som håller i trådarna med projektet Starka och vill på så vis stärka hälsofrämjandet genom att skolhälsovården, primärvården eller liknande organisationer uppmärksammar tjejer mellan 12-16 år som är ofrivilligt inaktiva och som befinner sig i riskzonen för psykisk ohälsa.

Under tiden som tjejerna tränat har man träffats en gång i veckan och får testa på olika fysiska utmaningar i olika föreningar. Här gäller även rejäl utbildning i att äta rätt och dessutom testa på mental träning.
Annelie Annelie Tegnér Göransson är en av ledarna och hon är mycket imponerad över tjejernas entusiasm:
– Fantastiskt. Det är mycket ömma muskler och svett, men alla gillar träningen. Så mycket att de gärna vill träna ännu mer.
En grupp har nu gjort sina träningspass, men glädjande nog kommer en ny att få träna redan efter jullovet.

Det kostar en slant, men med hjälp av externa sponsorer sker en fortsättning på Hälsomagasinet sedan Rotary gått in med 5 000 kronor.
– Det är verksamheter som är värda att sponsra. Det här är egentligen utanför Rotarys verksamhet, men vi vill gärna hjälpa till så att tjejerna kommer i gång, säger ordförande Lars B Hagård.
Fyra energiska tjejer fanns på plats när Skånskan besökte ett träningspass. Cecilia Ivarsson, Elin Olsson, Engla Hellblom och Cornelia Bergqvist körde hårda pass i gymmet och tidigare har de prövat på både kampsporter, tabata, simning och zumba.
– Men det var inget som passade mig. Här i gymmet finns så mycket att träna och det ger bäst resultat, säger Cornelia Bergqvist som visade sig vara en talang på marklyft.

Träningen sker helt och hållet efter egen förmåga och i egen takt. Andra mål som Skåneidrotten satt upp är att öka kunskapen och motivationen för ett hälsosamt levande och träffa vänner som befinner sig i en liknande situation.
All samverkan bygger på nätverk runt deltagarna.
– Alla ska känna sig delaktiga och ges möjlighet att påverka sitt val mot bättre hälsa genom stärkt självkänsla och bra ledarskap.

Dagens fråga

Har du sett den hyllade tv-serien Chernobyl?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev