Samtyckeslagen har fått effekt

Den SM-guldvinnande före detta fotbollsspelare som i pressen kallats ”fotbollsprofilen” döms till tre års fängelse för våldtäkt enligt den nya samtyckeslagtiftningen. Hade det hänt något år tidigare hade det förmodligen inte ens gått till åtal. Samtyckeslagstiftningen kommer sannolikt att göra ganska stor skillnad.
Leif GW Persson tror att det i det här fallet handlar om en så pass stor perspektivskillnad mellan gärningsman och offer att gärningsmannen helt enkelt inte har fattat att det skulle kunnat leda till dom. Det är svårt att få till en fällande våldtäktsdom, så offret har bevisligen låtit mycket trovärdig. Kanske har gärningsmannen också gjort det, utan att mena det. Att man inte längre ska kunna säga att man trodde att offret ”egentligen ville”, som han har gjort, som en förklaring på varför man begått ett övergrepp är en av pelarna i samtyckeslagstiftningen. Det finns en detaljer i fallet som verkar stödja Leif GW:s teori. Till exempel känns det märkligt att mannen antagit att offret var intresserad av sexuell kontakt när mannens hustru sov i närheten av det också sovande offret.
Det finns ett ”skvallervärde” i att rapportera om ett fall med en känd idrottsman. En fördel med att fallet fått uppmärksamhet är dock att det visar att samtyckeslagstiftningen gör stor skillnad för om vilka fall som leder till åtal eller inte. Och att man helt enkelt kan få fängelse för att anta att ett offer ”egentligen vill”.

Dagens fråga

Såg du VM-matchen Sverige mot Kanada?

Loading ... Loading ...