Trevor Mingoia gjorde två mål när Rögle besegrade Redhawks i säsongens tredje Skånederby. Foto: TT

Rögle tog hem Skånederbyt

ISHOCKEY Rögle vann säsongens tredje Skånederby mot Malmö Redhawks med 6-4 efter en underhållande och målrik tillställning i ett fullspikat Lindab arena. På läktaren satt bland andra Röglelegenden kenny Jänsson och njöt.

Om Redhawks spelade lojt och håglöst mot Örebro senast så var det en helt annan intensitet i laget i den första perioden mot Rögle. Full fart och full fokus – och eftersom hemmalaget kom ut precis lika taggat så blev det en riktigt häftig hockeyperiod, kanske en av de bästa hittills i SHL den här säsongen.
Redhawks åkte på två numerära underlägen, men redde ut dem bra. 0-1 kom efter ganska exakt halva perioden genom Tobias Ekberg.
Sedan var det Rögle som gasade på och hade en klockren ribbträff med åtta minuter kvar. Den följdes dock av att lars Bryggman hade en puck på Rögles mållinje – men det var hemmalaget som gjorde nästa mål.
1-1 kom genom Jonas Ahnelöv efter en misslyckad rensning av Tobias Ekberg som gav Ahnelöv ett perfekt skottläge just som Oscar Alsenfelt i Redhawkskassen dessutom var skymd.
Men det skulle bli ytterligare ett mål. Med bara 1,48 kvar av perioden passade Axel Wemmenborn bakom ryggen framför Röglekassen och gav Nichlas Hardt öppen kasse.
Det var Hardts första byte efter en skadeperiod – och han gjorde alltså mål direkt.
Den andra perioden var bara några minuter gammal när Rögle lyckades kvittera igen, åter via ett backskott mot en skymd Oscar Alsenfeldt – och Trevor Mingoia som stod framför Alsenfeldt styrde in pucken till 2-2.
Med halva den andra perioden spelad var det dags igen. Den här gången presterade hemmalaget ett riktigt snyggt anfall som slutade med en helt frispelad Nils Höglander som kunde lägga in 3-2 förbi Alsenfelt.
– Kollade upp och såg luckan, det var bara att skjuta. Skönt och det ser bra ut för oss tycker jag, sa Nils Höglander till Cmore.
Rögle hade vänt – och det var talangen som ratades från JVM i sista stund som hade nätat.
Redhawks hade två jättelägen i numerärt överläge med fem-sex minuter kvar, men Carl Johan Lerby prikcade insidan av stolpen och jens Olsson missade ett helt öppet mål, chippade pucken över.
Någon minut senare hade Marcus Sylvegård en puck i ribbans underkant och ut.
Jättechanser för rödhökarna – och målet kom till slyt. Ett mycket starkt förarbete av Emil Sylvegård som passade fram Carl Persson till 3-3 med 30 sekunder kvar.
– Såg att Calle var med mig och chansade med att slänga in pucken till honom. Stor skillnad att komma in efter perioden med 3-3 i stället för i underläge, sa Emil Sylvegård till CMore i pausen.
Rögle fick en pangstart även på den tredje perioden – efter att Fredrik Händemark försökt rensa men det bar sig inte bättre än att det blev självmål i stället. 4-3.
Kort därefter åkte dock Rögle på en utvisning och i numerärt överläge kunde Konstanting Komarek prickskjuta in 4-4 förbi en skymd.Justin Pogge i Röglemålet. 4-4.
Men… nästa mål var åter Rögles. 8,23 kvar av perioden och matchen, friläge av Daniel Widing och 5-4 i nättaket utan chans för Oscar Alsenfelt. 200:e poängen för Widing, dessutom.
Kort därefter fick Rögle chansen att spela i numerärt överläge och där avgjordes matchen när Trevor Mingoia prickade in 6-4.
2,47 kvar av perioden tog Redhawks ut målvakten och satte allt på ett kort – och fick in en puck med hjälp av Pogge (som slog in pucken själv). Men målet dömdes bort för att målburen var ur läge.