Organist Carl Adam Landström bär in ännu en låda med orgeltillbehör. För honom och hela församlingen kändes leveransen som rena julafton.
Personal från orgelbyggarfirman Klais i Bonn bär in delar till orgeln. De kommer att vara på plats i kyrkan i flera veckor för att montera den nya orgeln.
Kyrkan fylldes snabbt med lådor och andra tillbehör.
Här ska orgeln placeras. Den väger 25 ton och blir 14 meter hög.
Cecilia Herlin, Marie Wetterlin och Carl Adam Landström arbetar alla i församlingen och hjälps åt att bära in ännu en låda.

Delar till nya orgeln bars in i S:t Petri kyrka

MALMÖ Träpipor, vindlådor, stålbalkar och andra tillbehör bars in på löpande band. På mindre än tre timmar var den välfyllda lastbilen från Bonn tömd på delar till den nya orgeln i S:t Petri kyrka.

– Det här är rena julafton, konstaterar organist och projektledare Carl Adam Landström. Det känns helt fantastiskt att se allting. Titta bara här vilka material.
Han pekar på en vindlåda som precis som många andra delar är gjord i ekologisk ek. Det var själva grundkonstruktionen till den nya orgeln som anlände till Malmö och S:t Petri kyrka på torsdagsmorgonen.
Sju anställda från orgelbyggarfirman Klais i Bonn i Tyskland började genast organisera avlastningen och bära ut alla lådor, arbetsbord, verktyg och annat som rymdes i den välfyllda bilen. De fick hjälp av både anställda i församlingen, en del studenter och andra frivilliga.
– Det här är mycket spännande. Tänk att få vara med om en sådan här händelse. Givetvis vill vi vara med och hjälpa till. Vi är alla stolta över den nya orgeln och det här projektet, förklarar församlingspedagog Marie Wetterlin, en av många som fanns på plats för att hjälpa till.
Orgeln ska monteras mellan ett par pelare nära altaret. Golvet har förstärkts eftersom orgeln väger 25 ton. På platsen finns nu byggnadsställningar. Monteringen av grundkonstruktionen väntas ta flera veckor och sköts av personal från orgelbyggarfirman.
– Sedan är vi redo för nästa leverans där bland annat metallpiporna finns med, fortsätter Carl Adam Landström. Hela monteringen av orgeln beräknas ta 1,5 månad.
– Det här är som en folkfest för oss. Precis som när man själv köper något på Ikea hoppas man givetvis alla delar är med men jag tror inte att vi behöver vara oroliga.
Orgeln ingår i kyrkans orgelprojekt Nya toner som har pågått i flera år. Slutresultatet blir fyra orglar som integreras i ett spelbord. De övriga orglarna finns redan i kyrkan.
Den nya orgeln är den största i norra Europa sett till antalet manualer och register. Manöverbordet har en touchfunktion.
I slutet av april är det dags för invigning och en tio dagar lång orgelfestival. På invigningskonserten deltar även Malmö symfoniorkester.
På programmet finns bland annat världspremiären av ett beställningsverk av B Tommy Andersson.

Dagens fråga

Såg du VM-matchen Sverige mot Kanada?

Loading ... Loading ...