Ester Blenda Nordström (1891 - 1948) var Sveriges första grävande journalist och i sommar kan man lära sig allt om hennes liv och tid i utställningen Ester Blenda! på Skarhults slott. Foto SvD / SCANPIX
2014 skapade Skarhults slottsfru Alexandra von Schwerin den första utställningen på Skarhults slott, Den dolda kvinnomakten. Foto: Helena Svensson
2014 skapade Skarhults slottsfru Alexandra von Schwerin den första utställningen på Skarhults slott, Den dolda kvinnomakten. Foto: Claes Hall

Ester Blenda nästa utställning på Skarhults slott

Utställning Ester Blenda! heter årets utställning på Skarhults slott. Det är naturligtvis Sveriges första grävande journalist Ester Blenda Nordström, mycket uppmärksammad genom Fatima Bremmers Augustbelönade bok Ett djävla solsken, som det handlar om.
– Jag tror att vi alla har en Ester Blenda inom oss, vi drömmer om att våga lika mycket, säger Skarhults slottsfru Alexandra von Schwerin entusiastiskt.

I och med årets utställning om Ester Blenda Nordström går Skarhults slott in på sin sjätte säsong med utställningar fokuserade på kvinnohistoria.
Det som började 2014 med Den dolda kvinnomakten – 500 år på Skarhults slott, där Alexandra von Schwerins ville berätta om sina företrädare på slottet, har vuxit för varje år. 2015 berättades till exempel också barnens historia och förra året handlade det om den goda manligheten.
– Men årets utställning om Ester Blenda Nordström blir det största vi gjort någonsin, slår Alexandra von Schwerin fast. När vi gjorde vår första utställning så grävde vi där vi stod men Ester Blenda berör hela Sverige.

Journalisten och författaren Ester Blenda Nordström levde 1891 till 1948 och räknas som Sveriges första grävande journalist. Hon inledde sin journalistkarriär med att wallraffa som piga och fortsatte sedan under hela sin yrkeskarriär att utmana gränser för vad den tidens kvinnor förväntades göra.
Hon reste också världen runt och skrev och blev även en populär flickboksförfattare. Samtidigt hade hon ett tufft privatliv med alkoholmissbruk och hon kunde aldrig vara öppen med att hon älskade andra kvinnor, framförallt bästa vännen Carin Frisell.
Ester Blenda Nordströms historia var länge bortglömd men 2016 gjorde dokumentärfilmaren Anna Hylander en film om hennes liv och 2017 kom journalisten och författaren Fatima Bremmers Augustbelönade bok Ett djävla solsken: en biografi om Ester Blenda Nordström.

Alexandra von Schwerin, som även hon har bakgrund som journalist, kände till Ester Blenda Nordström men upptäckte henne ordentligt först genom Fatima Bremmers bok.
– Jag fick gåshud av att läsa den, säger hon med stark övertygelse. Det var sådana kontraster i hennes liv och hon längtade alltid bort när hon var hemma och längtade hem när hon var borta. Det känner jag verkligen igen mig i. Jag blir så berörd av hennes liv och det är verkligen otroligt att vi ska göra det här.

Så fort Alexandra von Schwerin i höstas fick idén om att Ester Blenda Nordström borde vara nästa utställning kontaktade hon Anna Hylander.
– Det var fantastiskt, hon berättade att hon och Fatima Bremmer drömt om att göra en utställning om Ester Blenda och att de också har följt vad vi gör på Skarhults slott och absolut ville göra det hos oss, berättar Alexandra von Schwerin. Så utställningen produceras av Skarhults team i samarbete med Fatima Bremmer som skriver alla utställningstexter och Anna Hylander som har en unik samling fotografier och föremål ur Ester Blendas kvarlåtenskap. – Just precis nu håller jag på att jaga ett porträtt av Ester Blenda som Anders Zorn gjorde, lägger hon till. Hjalmar Lundbohm, som byggde Kiruna, var förälskad i henne och beställde ett porträtt av henne av Zorn där hon ligger utsträckt på en schäslong i svart klänning och med sitt röda hår och en gitarr. Ester Blenda fick det sedan av Lundbohm men sålde det när hon hade ont om pengar och vi vet inte var det finns.

Den dolda kvinnomakten finns kvar på Skarhult som en permanent utställning och utställningen om Ester Blenda Nordström kommer att visas i en 250 kvadratmeter stor ekonomibyggnad där man redan förra året hade den inhyrda fotoutställningen Swedish Dads.
– Jag sa först att vi måste väl ha henne i slottet men det ville inte Anna Hylander och Fatima Bremmer, säger Alexandra von Schwerin. Och det stämmer. Ester Blenda är alldeles för mångfacetterad för en slottsmiljö. Hon passar inte i långklänning och tiara. Även om hon säkert hade klarat det utmärkt hade det blivit alldeles för långtråkigt för henne.

I utställningslokalen är planen att bygga upp 14 olika scener ur Ester Blenda Nordströms liv.
– Vi ska röra oss från födelse till död och sedan, som en stor koffert i mitten, blir det ett stort rum om hennes kärlek Carin, beskriver Alexandra von Schwerin. Sedan är ju Skarhults grej att vi tar fram kvinnliga förebilder och inspirerar och våra guider kommer att sätta in Ester Blenda i hennes samtidskontext.
Hon avslöjar också att det under utställningsperioden ska arrangeras ett antal föreläsningar med olika koppling till Ester Blenda Nordströms liv.
– Det kommer bland annat att handla om hur man levde som lesbisk i början av 1900-talet och vi kommer att ta upp det här med kvinnliga äventyrerskor och de kvinnliga journalisternas villkor.

Just nu är arbetet på Skarhult i inledningsfasen och förutom jakten på föremål, som det där Zornporträttet, har man börjat arbeta fram modeller för utställningen. Den 24 maj, exakt 100 år efter riksdagsbeslutet om kvinnlig rösträtt, invigs Ester Blenda!
– Det passar så bra för vi vill öppna i maj och Ester Blenda Nordström var verkligen delaktig i detta, säger Alexandra von Schwerin. Alla hennes reportage är sociopolitiska och jag tycker de har en förankring i kvinnors öden och livsomständigheter på den tiden. Sedan var hon ju med i Ligan (löst nätverk av kvinnliga journalister i början av 1900-talet och troligen startat av Elin Wägner, reds. anm.), bästis med Elin Wägner och en del av den här rörelsen får sin kulmen i och med riksdagsbeslutet 24 maj 1919.
Ester Blenda! visas på Skarhults slott till och med 29 oktober.
– Sedan skulle vi tycka att det vore väldigt roligt om den vandrade vidare, säger Alexandra von Schwerin.

Dagens fråga

Har du sett den hyllade tv-serien Chernobyl?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev