Försökte slita ringarna av en präst – nu döms 43-åringen

Hässleholm Det blev skyddstillsyn för den 43-åriga man som åtalats för att ha bussat en pitbull på ett par pojkar, burit kniv samt försökt slita ringarna av en präst.
När det gällde hundattacken frikändes mannen eftersom inte bevisen räckte till.

Den 43-årige mannen nekar till samtliga åtalspunkter och menar att han ingenting minns av de olika händelserna.
Men när det gäller de tre tillfällen då mannen ska ha burit kniv, samt försökt att slita ringarna av en präst under ett påskspel i kyrkan, hjälpte ingen minnesförlust.
Mannen dömdes för att ha burit kniv på Kyrkgatan i Hässleholm i december 2016, på Resecentrum i januari 2017 och på Järnvägsgatan i februari 2017.
Även när det gällde försöket till grov stöld av ringarna i april 2017 blev det en fällande dom.

Den aktuella prästen deltog i ett påskspel där hon i rollen som Jesus var fastbunden på ett kors. 43-åringen som satt på en kyrkbänk gick då fram för att försöka dra av ringarna på prästens vänstra hand.
En man som också deltog i påskspelet tog då ett steg framåt mot 43-åringen och slog bort honom från prästen.
Både prästen och den som slog bort mannen kände till vem 43-åringen var.
Prästen har tagit mycket illa vid sig av händelsen och kyrkan har efter händelsen skaffat larm samt anlitat ett vaktbolag.

När det gäller händelsen med pitbullen friades däremot 43-åringen.
Enligt åklagaren ska mannen ha bussat sin hund på ett par pojkar på Kyrkgatan i Hässleholm i december 2016.
– Han bara dök upp men en pitbull och sa att han hade fyra fruar och undrade om vi ville jobba för honom, förklarar en av killarna under rättegången.
Pojkarna tackade nej och då fortsatte mannen att förklara att de inte fick gå på Kyrkgatan.

Pojkarna gick över på andra sidan gatan och då dök hunden upp och gick till attack. Hunden högg den ene pojken i läppen, i armen och i foten samt förstörde hans jacka.
Polisen tog hand om huden och avlivade eftersom den uppträdde aggressivt.
Tingsrätten menade däremot att det inte kan anses styrkt att mannen beordrat hunden att attackera pojkarna. Man menar att det finns en möjlighet att hunden har slitit sig.
Rättegångsförhandlingarna när det gäller 43-åringen fick ställas in inte mindre än fem gånger innan de kunde genomföras efter att vite utfärdats.
Förutom skyddstillsyn ska 43-åringen betala ett skadestånd till prästen med 5 000 kronor.

Mannen förekommer under nio avsnitt i belastningsregistret och är bland annat dömd till en månads fängelse för våld mot tjänsteman och våldsamt motstånd 2016, samt brott mot knivlagen 2017. Två kontaktförbud har därefter meddelats, i mars och juni 2018.
Tingsrätten har även beslutat om att 43-åringen ska genomgå en rättspsykiatrisk undersökning som däremot inte har kunnat genomföras.
Ett överklagande av domen ska lämnas senast den 30 januari.