Foto: Peter Morrison/AP/TT

Säljer resor till Titanic

I snart 107 år har hon legat där på 3 810 meters djup, på Atlantens botten. Snart kan resenärer åter besöka Titanic.

Det var den 14 april 1912 som Titanic kolliderade med ett isberg och gick till botten med 1503 personer, enligt den officiella siffran. Sedan dess har förlisningen, en av de värsta fartygskatastrofer världen skådat, tagit en närmast mytoligisk plats i det allmänna medvetandet.

Annons i Skånska Dagbladet 1912 som gjorde reklam för resor med Titanic och systerfartyget Olympic.

Nu planeras en resa som kan ska ta hugade spekulanter ned till vraket. Men smakar det så kostar det. 105 129 amerikanska dollar – nästan 937 000 kronor – får man räkna med att punga upp för att följa med på The Titanic Survey Expedition. Priset motsvarar vad en förstaklassbiljett på Titanics olycksaliga jungfruresa kostade i dagens penningvärde och expeditionen är tänkt a

tt, förutom det rent kommersiella syftet, även resultera i en högupplöst virtuell 3D-modell av vraket.

Sex elva dagar långa resor som utgår från St John’s på New Foundland blir det. Med på varje resa får nio stycken ”mission specialists”, som resenärerna kallas. Resorna går av stapeln till sommaren. Vissa krav ställs dock på den som är intresserad. Man måste till exempel vara över 18 år, kunna befinna sig ombord på små båtar i hård sjö och trivas i en dynamisk miljö där planer kan förändras. Vissa fysiska krav ställs också.

Från New Foundland flyger man till ett fartyg som finns ovanför vraket. Resenärerna garanteras minst en sju timmar lång ubåtsnedstigning till vraket. De kommer också att få möjlighet att träna och hjälpa till med saker som sonar, navigation, kommunikation, filmning, laserscanning och så vidare.

Men det gäller att skynda på. I skrivande stund är alla resorna utom två fullbokade. Och det kan vara den sista chansen att se vraket – djuphavsbakterier äter sig så sakteliga in i skrovet.
– Det finns mer liv på skeppet idag än vad det gjorde när det flöt, säger mikrob-biologen Lori Johnston, som själv besökt vraket sex gånger, till BBC.

Läs mer:

Dagens fråga

Såg du VM-matchen Sverige mot Kanada?

Loading ... Loading ...