Tore Jönsson har suttit på lagledarbänken i otaliga matcher. Han har varit lagledare för olika lag sedan 1961. Foto: Stefan Persson
Som matchledare för klubben fick Tore Jönsson som mest boka matcher till 25 lag i klubben. Foto: Stefan Persson
Medaljer från såväl Svenska Fotbollförbundet som Ringsjön runt, och en vimpel som tack för alla år i Furulunds IK:s tjänst.
Strax före jul tackade Furulunds IK av Tore Jönsson.
Under många år höll Tore Jönsson i Kävlingetrampen.
Tore Jönsson har även fått utmärkelse för 25 års fackligt arbete i Kommunal. Det fick han tillsammans med kollegan Sten Andersson, som båda var anställda av parkförvaltningen i Kävlinge. Även Sten Andersson har anknytning till fotboll, då han är bror till mångårige förbundskaptenen och tidigare MFF-tränaren Roland Andersson. Arkivbild: Stefan Persson

Mr Furulunds IK tackar för sig

Furulund De egna insatserna som spelare är det inte så mycket bevänt med. Desto större avtryck har Tore Jönsson gjort vid sidan om Fotbollsplanerna på Ljungvalla idrottsplats.
Men nu har Furulunds IK:s mest ideelle medarbetare kritat linjerna för sista gången.

– Jag sa till vår vaktmästare, Velasta, att jag slutar när du slutar. Och han slutade nu vid årsskiftet, säger Tore Jönsson när Skånskan träffar honom på den plats där han tillbringa stora delar av sitt liv, natursköna Ljungvalla idrottsplats.
Redan 1955 blev han som tolvåring medlem i Furulunds IK. Då fanns inte ett lag för varje ålder, utan endast ett A-lag, ett B-lag och ett pojklag i klubben. 1961 hade det blivit så många killar som tränade att Tore Jönsson inte såg annat råd än att starta ett andra pojklag. Som 18-åring blev han därmed lagledare för första gången.
– Jag var för dålig för att spela. Hade ingen teknik.

På fotbollsplanen blev det inte många matcher. De flesta spelade Tore Jönsson när laget inte kunde få ihop elva man. Den sista matchen gjorde han ofrivilligt som 40-åring när old boys-laget bara hade tio man när de skulle åka till en match.
– De sa ”du får följa med ut, det kommer fler sen”. Jo, go´middag. Det kom ingen. Det var mot Torn, och jag spelade högerytter.

Vid sidan av planen är Tore Jönssons insatser betydligt mer minnesvärda. Han har gjort nästan allt i klubben. Lagledaruppdraget 1961 var långt ifrån det sista. Han har lett lag i alla åldrar, även klubbens damlag i slutet av 1970-talet och några år framåt.
– Vi var till och med på träningsläger på Kanarieöarna med damlaget.
Trots alla år som lagledare ser Tore Jönsson uppdraget som matchledare som sin stora insats i klubben.
– Lagledare var jag från och till. Matchledare var jag i 45 år.
Som matchledare hade han ansvar för att boka in alla matcher på hemmaplan.

– Man kan ju inte boka hur som helst. Då blir det dubbelbokat.
Trogna Skånskanläsare har stött på Tore Jönsson åtskilliga gånger i dessa spalter. Inte minst i cykelsammanhang. Under 13 år, fram till 2016, höll han i klassikern Kävlingetrampen, ett cykellopp som Furulunds IK tog över från Kävlinge Cykelamatörer.
Det var Tore Jönsson som i det närmaste ensam skötte tävlingen för klubbens räkning. Allt från att dela ut anmälningsblanketter till att kontakta sponsorer och söka polistillstånd. På tävlingsdagen fick han dock hjälp av ett antal frivilliga.
Tore Jönsson hade tänkt att avsluta i fjor, när han arrangerat 15 lopp. Men polisen hann stoppa det innan när de inte längre ville ge tillstånd för loppet.

Under många år har Tore Jönsson också skött om idrottsplatsen, först som anställd på kommunens parkförvaltning. När klubben tog över skötseln för 20 år sedan fortsatte Tore Jönsson att sköta om dem – nu utan betalning
– Fram till i slutet av förra året har jag kritat linjerna till alla planer. Allt arbete har varit oavlönat, aldrig en krona. Jag ville inte ha betalt. Då är det andra som måste dra in pengarna.
Nu har Tore Jönsson lovat sin sambo att vara hemma mer. Då får han också tid att putsa på sina medaljer. För sådana har det blivit åtskilliga. Bland annat Svenska Fotbollförbundet guldmedalj för ledarskap. Den fick han ta emot ur dåvarande ordföranden Lars-Erik Lagrells hand.
– De bjöd på Grand på kvällen. Sen blev jag god vän med Lagrell.
Tore Jönsson har även fått medalj av fackförbundet Kommunal för 25 års i fackets tjänst, och från cykelloppet Ringsjön runt.
– Den fick jag för att ha kört 50 Ringsjön runt. Nästa år kommer jag att ha startnummer ett. Det loppet kommer jag att köra så länge jag orkar.

Dagens fråga

Såg du VM-matchen Sverige mot Kanada?

Loading ... Loading ...