Fältgruppens Patrik Tell och Klara Malmkvist på Torget Staffanstorp vid en av många lovaktiviteter de ordnat för unga i kommunen. ARKIVBILD

Planerar att lägga ner fältgruppen i år

STAFFANSTORP Beskedet att fältgruppen i sin nuvarande form ska upphöra under 2019 kom efter nyår.
I stället ska fritidsgårdarna stärkas. Men planerna på att ta bort fältgruppen får redan nu skarp kritik.

– Det är helt förkastligt, säger Richard Frid (S) som under förra mandatperioden var kultur- och fritidsnämndens andre vice ordförande.

Den nämnden har nu upphört och kultur- och frågan kommer i stället upp i den nya arbetsmarknadsnämnden där Karin Palmkvist (M) är ordförande.
I ett pressmeddelande från den styrande majoriteten i Staffanstorp meddelas att fältgruppsverksamheten i sin nuvarande form kommer att upphöra under 2019. Den 8 januari ska kommunen förhandla med berörda fackförbund och häromdagen fick fältgruppens anställda information.
Enligt pressmeddelandet har fältgruppens roll de senaste åren kommit att bli mindre tydlig och resultaten av verksamheten svårare att bedöma. Sett till kostnaderna blir därför verksamheten svår att motivera, varför kommunens arbetsmarknadsnämnd överväger att fatta beslut om att upphöra med verksamheten, heter det i pressmeddelandet.
En del av de resurser som frigörs då kommer att användas till förstärkning av fritidsgårdsverksamheten i kommunen, enligt pressmeddelandet.

Att hela fältgruppen hotas kom som en kalldusch för många.
– Vi fick ungdomsproblem och stök i kommunen som en följd av nerdragningar i skolorna. Exempelvis togs ungdomscoacherna bort. Men när vi väl tog tag i problemen, med fältgrupp, socialförvaltning och polis i samverkan, så blev det lugnt igen. Och det var lång tid innan vaktorganisationen infördes i Staffanstorp, säger Richard Frid (S).
– Vi måste prioritera förebyggande arbete men ju mer besparingar man gör på unga desto mer bråk och oro blir det.
Det framhölls även i polismyndighetens yttrande för att förklara varför polisen inte vill ge förlängt paragraf 3-tillstånd för ordningsvakterna. Polisen underströk att satsningar på förebyggande arbete med bland annat just fältgruppen har större effekt på lång sikt än ordningsvakter.
Även Torbjörn Lövendahl (S) är kritisk till planerna på att ta bort fältgruppen.
– Jag anser det är helt felaktigt. Vi borde i stället ta ett helhetsgrepp om tryggheten där fältgruppen är inkluderad. Vi har i princip inget emot väktare/vakter men tycker inte man ska binda pengar i en egen organisation. Vakter kan tas in om behov uppstår, men det förebyggande arbetet är viktigare. Vi vill ha kvar fältgruppen, sen kan man alltid diskutera verksamhetens innehåll.

– Det man nu gör i kommunen är att ta bort förebyggande åtgärder och i stället sätter in repressiva. Och det är hela tiden svaga grupper i samhället som ska jagas, säger Torbjörn Lövendahl.
Den 17 januari kommer förslaget om fältgruppen sannolikt upp i arbetsmarknadsnämnden.

Dagens fråga

Har du sett den hyllade tv-serien Chernobyl?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev