Erik Holmström tillsammans med en av Malmö Dockteaters dockor.Foto: Marcus och Mattias Thernström Florin

”Jag hade ingen aning om nomineringen”

Erik Holmström, konstnärlig ledare på Malmö Dockteater, är en av de nominerade i kortfilmskategorin med filmen Vi bara lyder - en film vars hela scenografi är gjord i wellpapp.
– Det är lite overkligt, säger han.

När tidningen når Erik Holmström har han just fått reda på att han nominerats till en Guldbagge.
– Jag hade ingen aning, jag satt och skrollade på nätet och såg jag att jag var nominerad, säger han med ett skratt.
Den 28 minuter långa Vi bara lyder utspelar sig i Arbetsförmedlingens lokaler och all scenografi samt dockor är gjorda av wellpapp.
– Det är lite overkligt, det var ju ett tag sedan vi gjorde den där filmen och jag är väldigt stolt över den. Den har vunnit pris i Amsterdam och visats på SVT men man tänkte ändå att den perioden var över. Och så kommer en sån här grej, det är otroligt.
Filmen Erik Holmströms första och är samregisserad med Fredrik Wenzel.
– Det har varit en fantastisk upplevelse och resa från början till slut eftersom jag annars jobbar med teater. Det är jättekul, som en liten saga.
Vi bara lyder har de jobbat med i över två år.
– Den är väldigt omsorgsfullt gjord. Den började som en teaterföreställning på Malmö dockteater här i Malmö och den hade premiär 2015 på våren. Sedan började vi göra en filmversion under sommaren och hela arbetet skedde i flera steg. Vi byggde massor med mer scenografi och skrev om manuset. Det är ju en kartongvärld och allt är handmålat så det tar tid att göra. Det är mycket kärlek och tid nedlagt på den.

Vad betyder den här nomineringen?
– Det vet jag inte så mycket om, det är en lite surrealistisk känsla. Förhoppningsvis betyder det att man kanske kan vinna ett filmpris. Sedan är det så att jag gärna gör mer film och jag har redan planer på nya grejer, så jag antar att det kan betyda något i förhållande till det. Och för Malmö Dockteater också, att vår teaterföreställningen gav ett pris då om vi skulle få det.
De övriga två nominerade i kortfilmskategorin, The Ambassador’s Wife och Martyren, har Erik Holmström ännu inte sett.
– Nej, jag har inte hunnit sätta mig in så mycket. Och som sagt är jag inte helt och hållet i filmvärlden så jag har inte stenkoll på allting. Men det är ju en stor grej med nominering. Det är kul också att komma lite utifrån och inte riktigt ha koll på det här, utan läsa det i tidningen plötsligt, säger han med ett skratt.