Newark police officer Veronica Rivera displays how a body cam is worn during a news conference unveiling the department's new cameras at the Panasonic headquarters , Wednesday, April 26, 2017, in Newark, N.J. Newark's police were put under a five-year federal monitoring program last year after a Department of Justice investigation found officers made unconstitutional street stops and engaged in the excessive use of force. (AP Photo/Julio Cortez)

Filmades med polisens kroppskameror

Svedala Den 16-åring som misstänks ha skjutit raketer mot poliser filmades med hjälp av kroppkameror.

– Vi har sett att kroppskameror på poliser har haft en jättegod effekt vid till exempel fotbollsmatcher och till exempel på Möllan i Malmö där kamerorna provades vid nyårsskjutningarna förra året. I år hade vi kroppskameror även på Stortorget i Svedala, berättar Jan-Ingvar Nilsson, kommunpolis i Svedala.

Vid tolvslaget i år hade två polispatruller stationerats på Stortorget just med förra årets stök som referens. Många var på plats för att fira det nya året med raketuppskjutning och även i år urartade raketuppskjutningen. En grupp med fyra poliser blev den här gången måltavlor där de stor på drygt 30 meters avstånd från en 16-åring som upprepade gånger uppges ha skjutit raketer rakt mot just poliserna.

Poliserna som i år var utrustade med kroppskameror kunde dokumenterade hela händelseförloppet innan de fick stopp på 16-åringen som greps misstänkt för grov misshandel.

– Vi visar tydligt med gula västar att vi är plats och det är vi ju för att trygga allmänheten. Men av någon anledning blir poliser måltavlor i sådana här situationer, men med kroppskameror väl synliga är det faktiskt som många ändå sansar sig lite, menar Jan-Ingvar Nilsson.

Han konstaterar att årets nyårsfirande i Svedala blev betydligt lugnare jämfört med förra årsskiftet då kaos utbröt och ett tiotal polispatruller larmades till Stortorget i Svedala för att hantera situationen då flera personer avfyrade fyrverkerier mot både allmänhet och polis. Syftet med att poliser nu utrustas med kroppskameror är dels som en trygghetsåtgärd för den enskilde polisen men också för att dokumentera vad som faktiskt sker.

– Det ger en helt annan bild av hur det egentligen var på platsen när det finns på film. Jag kan säga att det är betydligt lättare med en person som står med en kniv än att hantera någon som har raketer, säger Jan-Ingvar Nilsson.

Ingen, varken poliser eller någon ur allmänheten, skadades. Den 16-åringen Svedalabon riskerar nu åtal för raketskjutningen där dokumentationen med hjälp av kroppskameran utgör viktigt bevismaterial.

Så sent som i september 2018 dömdes två 19-åringar till villkorlig dom och dagsböter för framkallande av fara för annan efter att de skjutit minst tio raketer rakt in i folksamlingen på Stortorget vid nyårsfirandet förra årsskiftet.

– Då fick vi jaga de misstänkta, men med god hjälp av trygghetsvärdarna som hjälpte till att identifiera vem som sköt kunde vi gripa flera personer. Varför tillvägagångssättet blivit just så här vid nyårsfirandet i Svedala vet jag inte, men som sagt, i år var det betydligt lugnare.

Dagens fråga

Är du mörkrädd?

  • Nej (75%, 442 Röster)
  • Ja (25%, 147 Röster)

Antal röster: 589

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev