Imam Rizwan Afzal och Kareem Lone betraktar skottlossningen som ett angrepp på moskén. Foto: Karsten Petersen
Mahmoodmoskén i Malmö utsattes för skottlossning under nyårsnatten. Foto: Karsten Petersen

”Vi ser det som ett anfall på vår moské!”

MALMÖ Det var fem personer i Mahmoodmoskén när den besköts några minuter in på det nya året.
– Vi hörde mycket ljud och oväsen, så vi trodde inte att det kunde vara skottlossning, berättar Kareem Lone, talesperson för församlingen.

Istället var det först klockan 06.30 som skotthålen upptäcktes. Då hade 70-80 personer – män, kvinnor och barn – samlats för att hålla morgonbön.
– Vi kunde se att en kula hade gått genom två fönsterrutor, men stannat vid en tredje. Vi genomförde andakten och sedan kontaktade vår ordförande polisen, berättar Kareem Lone.
– Under dagen har polisens tekniker varit här och polisen har tagit del av vår kameraövervakning. Vi har fått bra hjälp. Jag vet inte om polisen har hittat några spår.

Kareem Lone uppger att Ahmadiyya-församlingen aldrig tidigare har utsatts för några hot eller några fysiska attacker.
– Visst finns det människor som inte tycker som vi och har en annan tro, men det har vi inga problem med. Alla har rätt att tycka vad de vill.
– Det här är någonting annat. Vi ser det som ett anfall på vår moské när vi blir beskjutna på det här sättet, säger Kareem Lone.

Han förklarar att församlingen känner en oro för utvecklingen i Malmö.
– Men det här kommer inte att påverka vårt sätt att arbeta. I dag på morgonen hjälpte 50-60 medlemmar till att städa efter nyårsfirandet i centrala Malmö. Vår solidaritet och lojalitet mot staden har inte påverkats, säger Kareem Lone.

Läs mer:

Dagens fråga

Såg du VM-matchen Sverige mot Kanada?

Loading ... Loading ...