Amatörer. Foto: Triart film
Gräns. Foto: Henrik Petit
The Death of Stalin. Foto: Nicola Dove/IFC Films via AP
Mission Impossible: Fallout. Foto: Chiabella James/Paramount Pictures and Skydance via AP

Årets bästa filmer

Ett spännande filmår är avslutat och många svenska filmer har letat sig in på våra bästa-listor - Amatörer, Holday och Gräns. Här finns också Olegs barndom, Sweet Country och Mission Impossible: Fallout.

Gunilla Wedding:

Amatörer, regi Gabriela Pichler:
Efter succén med debutfilmen Äta, sova , dö kom Gabriela Pichler tillbaka med ännu en egensinnig, stökig och oemotstådnlig film. Denna gång om vems bilder av verkligheten vi får se – och om vars och ens rätt till sin bild av verkligheten. Det här är en film helt utan oäkta toner och amatörskådespelarna Zahraa Aldoujaili och Yara Aliadotter som har huvudrollernaär så samspelta att det glöder av kontakt dem emellan.

Nothing lika a dame, regi Roger Michell:
I denna underbart roliga och allvarliga dokumentär får publiken sitta med medan brittisk film och teaters fyra stora – Judi Dench, Maggie Smith, Joan Plowright och Eileen Atkins – minns, smågnabbas och tar till allvarsord. Mellan pratet är det gott om klipp från filmer och teaterföreställningar som de fyra medverkat i och det här är bara alldeles underbart.

Tornet, regi Mats Grorud:
Den norska regissören Mats Grorud blandar dockanimation, tecknad bilder och foton i sin film om skolflickan Wardi som är född och uppvuxen i det pelastinska flyktinglägret Bourj el Barajne i Libanon. Genom Wardis ögon möter vi vardagslivet i lägret och genom olika släktingars minnesbilder får vi också en inblick i det palestinska folkets historia från den stora katastrofen 1948 och fram till i dag. Det här är en otroligt vacker, välgjord och gripande film för alla åldrar om flykt, hopp och vardagsliv.

Matilda Arborelius: 

Gräns, regi Ali Abbasi:
Ali Abbasis långfilm baseras på John Ajvide Lindqvists novell med samma namn och är en suggestiv, trolsk och magisk film. Tulltjänstemannen Tinas extraordinära luktsinne gör henne perfekt för jobbet eftersom hon kan lukta sig till skam och skuld. Snart dyker den mystiske Vore upp i tullen, och Tina tvivlar för första gången på sin näsa. En ovanlig och fantastisk filmupplevelse.

Olegs barndom, regi Simon Lereng Wilmont:
Vid frontlinjen i Ukraina bor Oleg tillsammans med sin mormor. Med ömhet och respekt för karaktärerna skildrar dokumentären en vardag där kriget är ständigt närvarande, och visar på hur viktigt det är att ha någon att luta sig emot när allt annat faller.

Holiday, regi Isabella Eklöf:
En film att älska eller hata. Sascha är den senaste medlemmen i den danska maffiafamiljen bosatt i Turkiet. Dessutom är hon maffiabossens troféflickvän. Varje scen spelar roll i detta makabra maktspel, där karaktärerna är lika komplexa och oförutsägbara som vi människor faktiskt är.

Roland Klinteberg:

The Death of Stalin, regi Armando Iannucci:
Roligare än så här kan man inte skildra tuffäktningen om makten i Kreml efter ”lillefar” Stalins död Sjuk humor i förädlad form och Steve Buscemi är obetalbar som den stundande regeringschefen Nikita Chrusjtjov. Ja just han som slog skon i bordet i FN skrapan.

Sweet Country, regi Warwick Thornton:
Inte på den amerikanska prärien utan på den australienska tundran tilldrar sej detta drama på ett välkänt tema. Inte en indian men väl en färgad man råkar döda en vit man i självförsvar och jagas nu av en cynisk sheriff. Tunga namn som Bryan Brown och Sam Neill lyfter filmens tyngd.

First man, regi Damien Chazelle:
Ett litet steg för människan men ett stort steg för mänskligheten sa Neil Armstrong när han satte ner foten på månen 1969. Ryan Gosling kryper under skinnet på Atmstrongs styrka och tillkortakommanden på sin väg till odödlighet. Naturligtvis patriotisk men rakt igenom fängslande.

Peter Eliasson:

Allt du önskar kan du få, regi Paolo Genovese:
Paolo Genovese, mannen bakom förra årets ess Vad döljer du för mig? återvände med denna fängslande skapelse om en en rad individer, vars liv alla påverkas av en viss L´Uomo, en mystisk man som utlovar uppfylla önskningar i utbyte mot genomförda uppgifter. En välskriven, komplex och oförutsägbar skapelse präglad av både rörande, humoristiska och subtilt spänningsladdade ögonblick

Bad Times At El Royale, regi Drew Goddard:
Stjärnspäckad och smart atmosfärrik thriller med såväl noirkänsla och oväntade vändningar, som färgstarka karaktärer och plötsliga våldsamheter som får en att hoppa till i biofåtöljern.

Mission Impossible: Fallout, regi Christopher McQuarrie:
Just när man inte trodde att konceptet kunde utvecklas ytterligare överträffar hängivne Tom Cruise och alla andra inblandade sig själva igen. Fantastiska stunts, energiskt kreativt scensatta fightsekvenser, samt allvar och subtil distans i dialogen i skön harmoni gör detta till årets bästa actonfilm alla kategorier.