Familjen tar helt avstånd från det som framkommit i DN:s granskning av hur en annan familj, i en liknande situation, har använt pengarna. FOTO: Joakim Stierna
Den 15 december förra året fick Oscar Sajland, 14, diagnosen diffust pons gliom (DIPG), en mycket ovanlig cancersjukdom.
Göran Sajland uppger att familjen parallellt provar två nya mediciner som ska ha effekt mot DIPG. Det ena preparatet testas för närvarande i en studie i USA och det andra i en annan undersökning ledd från Paris.

Oscar bättre efter behandling i Mexiko

lund Läkarna i Lund gav 14-årige Oscar Sajland ett drygt halvår att leva. Men föräldrarna vägrade acceptera detta och hittade en alternativ behandling som bedrivs på ett privatsjukhus i Monterrey i Mexiko.
Resan och vården blev möjlig genom en insamling och Oscar Sajlands tumör har krympt.
Problemet är nu att pengarna är slut.

– Vi hoppas verkligen att han ska kunna bli helt frisk. Läkarna säger att han har svarat otroligt positivt. Även en amatör kan se på bilderna att tumören har krympt. Han är ett av de barn som haft mest nytta av behandlingen. Läkarna i Sverige sa att han skulle leva till i augusti. Nu har det gått ett år och han mår bättre än på länge. Det är en helt annan kille än när vi åkte, säger hans pappa Göran Sajland.
Den metod som sjukhuset i Mexiko tillämpar är att släppa cytostatikan lokalt, inne i kroppen, direkt på tumören. Det rör sig om en elakartad tumör på hjärnstammen kallad DIPG, diffust pons gliom.
De går in via ljumsken och följer, guidade via röntgen, Oscar Sajlands aorta upp till hjärnstammen, där tumören sitter.
– Den läkare vi har är bäst i Sydamerika på detta. Han vågar gå riktigt nära innan cytostatikan släpps.

Oscar Sajland får även cytostatika längs ryggmärgen för att förhindra att det bildas metastaser.
Var tredje vecka har han fått dessa behandlingar, som var och en kostar 140 000- 150 000 kronor.
– Egentligen är det inget kontroversiellt med behandlingen. Att gå in via ljumsken på en patient görs ofta i Sverige, och de cytostatika som används är etablerade läkemedel. Det är kombinationen som gör detta unikt, säger Göran Sajland.
Pengarna som samlades in före avresan i februari i år hade räckt längre ifall det inte varit för att Oscar Sajland under första halvåret i Mexiko drabbades av svåra lungproblem med upprepade lunginflammationer och lungkollapser. Han har opererats för dessa sjukdomar vid två tillfällen. Han svävade vid två tillfällen mellan liv och död utgången var oviss.
Han klarade sig, enligt läkarna, tack vare att kondition blivit bättre genom långa och många pass i gymmet tillsammans med pappa. Men vården av lungsjukdomarna tärde hårt på kassan. Den kostade familjen två miljoner kronor.

Familjen Sajland hoppas kunna få ihop pengar för att fortsätta Oscars vård även nästa år. Planen är att han ska få immunterapi, så att hans eget immunsystem tränas till att självt angripa cancercellerna.
– Ett prov från hans tumör har skickats ner till sjukhuset i Mexiko från Karolinska sjukhuset. Celler från detta ska odlas upp så att de kan känna igen Oscars tumörceller. Vi flyger tillbaka den 8 januari, säger Göran Sajland.
För att fullfölja behandlingen behöver familjen få ihop 2,5 miljoner kronor. hittills har de via olika bidrag fått 212 000.
Svenska läkare har i medierna uttryckt en viss skepsis mot den vård som erbjuds i Mexiko.
– Det som ges är en experimentell behandling där studieprotokollet hålls hemligt. Det finns inga data publicerade. Om man ska skicka patienter utomlands måste man veta vad det är som erbjuds. Därför kan detta inte bekostas av den svenska sjukvården, sade Helena Elding Larsson, tillförordnad chef för verksamhetsområde barnmedicin vid Skånes universitetssjukhus, när tidningen talade med henne med anledning av Oscar Sajlands fall.

Hon vill dock inte råda svenska föräldrar att åka till Mexiko för att söka vård åt sina barn vilka drabbats av samma sjukdom som Oscar Sajland.
– Nej, i det här läget när vi inte har någon behandling som är effektiv, och då sjukdomstillståndet är så allvarligt, avråder vi inte. Det skulle ju vara fantastiskt om de har lyckats hitta en behandling som fungerar, men den svenska sjukvården kan inte bekosta vården, sade Helena Elding Larsson.
I dag, ett år senare, är de svenska läkarna fortfarande frustrerade över bristen på kommunikation från kollegorna i Monterrey.
– Generellt har inte Region Skånes, eller den svenska barnonkologins, inställning till kliniken i Mexiko ändrats. Vi får fortfarande knappt någon information därifrån. Ingen utomstående, vad jag vet, kan bedöma deras behandling, säger Anders Castor, sektionschef för barnonkologi vid Skånes universitetssjukhus.

Göran Sajland är kritisk mot att den svenska lagstiftningen inte tillåter sjukvården att prova nya sätt att angripa en sjukdom i de fall de gängse metoderna inte kan rädda patientens liv.
– Om det är en allvarlig sjukdom utan bot får de mexikanska läkarna laborera lite mer. USA har nyligen godkänt att samma sak ska få göras där, säger han.
Den som vill städja familjens kamp för att rädda Oscar Sajland kan svischa ett bidrag till Göran Sajlands nummer 070-6265478 eller gå in på sajten www.saveoscarsajland.com där det även finns mer information.

Läs mer:

Senaste nytt omLund

Dagens fråga

Har du sett den hyllade tv-serien Chernobyl?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev