Foto: Stina Stjernkvist / TT Kod 11610

Förebygg djurens egen skräckhelg

Hässleholm Bara några dagar kvar till den stora smällardagen. Det vill säga dagen då många tvåbeningar frossar och firar i fyrverkeri och flera fyrfotingar våndas och lider.

Nyårsafton närmar sig med hummer, oxfilé och champagne. Som lök på laxen avslutas denna dag med raketer och fyrverkeri. Vackert, sprakande och festligt.
Våra fyrfota vänner brukar inte vara lika entusiastiska över detta fenomen. Rättare sagt är många av dem livrädda och skakar i hela kroppen.
Men det finns en rad råd och tips som man kan använda sig av för att göra upplevelsen mindre ångestfylld för exempelvis hundar.

Ett råd är att i god tid så smått börja vänja sin hund vid olika störande ljud. Kanske kan man göra träningen till en lek där framstegen belönas.
Men det finns även andra råd som att rasta hunden i god tid innan tolvslaget. Ha även hunden i ett rejält koppel så att den inte smiter mitt i nyårskaoset.
Ett gott hundgodis eller ben kan distrahera hunden när det väl smäller.
För den riktigt rädde hunden kan man förbereda genom att dra ner persienner och dämpa ljudet så gott de går, till exempel med en ljuddämpad koja under matbordet.
Om hunden accepterar kan man använda fetvadd i öronen eller hörlurar för att minska ljudet.
Det finns även stressdämpande halsband som utsöndrar motsvarigheten till hundens lugnande feromoner samt kosttillskott som dämpar stress och oro. Dessutom ska man inte glömma att vanlig närhet, beröring och massage kan hjälpa bra.

Till sist bör man inte ömka sin hund eftersom hundens rädsla då kan bekräftas.
Men det är inte bara hundar som påverkas av nyårsfirandet. Även andra djur kan känna rädsla och skräck av alla ljus- och ljudkaskader.
De thailändska ljuslyktorna är både tysta och vackra men kan orsaka en del skador.
En del innehåller ståltråd som kor kan få i sig. Lyktorna kan även orsaka bränder där de faller ner.
Så det gäller att tänka till både en och två gånger innan 2019 skålas in.

Läs mer: