Foto: TT

Filippa hoppas på Mexiko

Kristianstad Det är i Mexiko som hoppet lever för Filippa Sandberg, 11 år, från Kristianstad som har fått besked om att cancern är tillbaka. Allt fler vänder sig till vård utomlands när svenska läkare inte kan göra mer. Problemet är bara att vården utomlands kostar pengar – närmare två miljoner kronor och då behövs allmänhetens hjälp.

I början av december fick 11-åriga Filippa Sandberg från Kristianstad beskedet om att hon har en hjärntumör.

Det är tredje gången hon får beskedet, de tidigare gångerna har Filippa svarat bra på behandlingar och operationer och hon har varit symptomfri i fem år.

Men utsikten för den nya hjärntumören är mörka enligt de svenska läkarna och därför vänder sig nu Filippa och hennes familj sig till Mexiko, skriver Kristianstadbladet.

En behandling i Mexiko kostar familjen runt två miljoner kronor – en summa man inte har. Därför har Facebook-gruppen ”Rädda Filippa” startat för att få in de pengarna som krävs.

På mindre än två veckor har gruppen fått över 20 000 medlemmar och i nuläget är insamlingen uppe i över en miljon kronor.

– Jag har hittat flera barn som har haft tumörer där den svenska sjukvården inte kan göra mer. I Mexiko jobbar de på ett annat sätt för att stärka hela kroppen och immunförsvaret. Jag har aldrig tänkt på att hela kroppen är sjuk, men Filippas kropp är nedbruten. Det var bara den synliga tumören som var borta, säger Malin Sandberg, Filippas mamma, till Kristianstadbladet. 

Ett av de barnen är 14-åriga Oscar Sjaland i från Lund som har diagnosen DIPG, diffust pons gliom, en elakartad tumör på hjärnstammen.

Oscars föräldrar vägrade acceptera att sonen bara hade ett halvår kvar att leva enligt läkarna i Lund och hittade därför en alternativ behandling som bedrivs på ett privatsjukhus i Monterrey i Mexiko.

– Vi hoppas verkligen att han ska kunna bli helt frisk. Läkarna säger att han har svarat otroligt positivt, säger Göran Sjaland, Oscars pappa, till Skånska Dagbladet.

 

 

 

Läs mer:

Dagens fråga

Såg du VM-matchen Sverige mot Kanada?

Loading ... Loading ...