Valkuvert. Foto: Anders Wiklund / TT

Majoriteten svenskar vill inte ha ett extraval

Nyheter 6 av 10 svenskar vill inte ha ett nytt val enligt en undersökning gjord av Sifo.

Sifo har via webbintervjuer frågat svenskar om ett möjligt extraval i Sverige. 6 av 10 vill inte ha ett extraval, rapporterar SVT. I stället vill man att partierna ska komma överens.

Mest positiva till ett extraval är de tillfrågade om sympatiserar med Sverigedemokraterna. 73 procent tycker att ett extraval vore bra. Minst positiva är de som sympatiserar med Centerpartiet och Liberalerna, där 80 procent respektive 79 tycker att ett extraval är en dålig lösning.

– Det finns vissa skillnader mellan män och kvinnor, där män är mer positiva till nyval. Men de största skillnaderna i den här frågan syns främst när man utgår från partitillhörighet, säger Toivo Sjören, opinionschef på Kantar Sifo, till SVT.

I veckan satte talmannen press på partiledarna inför den kommande tredje statministeromröstningen, som planeras att hållas i mitten av januari. Röstas den kandidaten ner nomineras en ny kandidat den 21 januari inför en fjärde och sista omröstning. Misslyckas även den omröstning ska extraval hålla inom tre månader.

45 procent i undersökningen tycker att ett extraval skulle visa på demokratins svaghet, till skillnad från 30 procent som tycker att det skulle visa på demokratins styrka. En stor del av de tillfrågade, 25 procent, tar ingen ställning.

Dagens fråga

Har du tandvårdsförsäkring?

Loading ... Loading ...