Drottning Silvia fyller 75 år dagen före julafton. Foto: Anna-Lena Ahlström, kungliga hovstaterna
1977 föddes prinsessan Victoria. Foto: Jan Collsiöö / TT
Kungafamiljen på Drottningholms slott 1984. Foto: Håkan Lind kungahuset.se
Drottning Silvia på årets Nobelprisbankett. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Den 19 juni 1976 blev Silvia Sommerlath drottning Silvia, när hon gifte sig med Carl XVI Gustaf. Foto: Pressens Bild/SCANPIX
Drottning Silvia av Sverige. Foto: Anna-Lena Ahlström kungahuset.se
Drottningen invigde mödrahemmet Malins minne utanför Eslöv och var också med på 10-årsjubileet. Foto: Eje Berndtsson

Drottningen fyller 75

Hyllas Den 23 december fyller Sveriges drottning Silvia 75 år.

I och med att födelsedagen infaller dagen före julafton har man valt att klara av firandet ett par dagar tidigare.
Sålunda var det mottagning på Kungliga slottet i Stockholm redan i onsdags. Då kunde myndigheter, organisationer och liknande överbringa gratulationer och presenter.
Givarna ombads speciellt tänka på World Childhood Foundation, Mentor Foundation, Silviahemmet och Care about the children. Det är institutioner och organisationer som ligger drottningen speciellt varmt om hjärtat.

På onsdagseftermiddagen kunde också den som ville komma till slottet och skriva i den gratulationsbok som var utlagd i Rikssalen.
I tisdags hölls en hyllningsföreställning för drottningen på Oscarsteatern i Stockholm. Tidigare under dagen hade där anordnats ett seminarium, med fokus på drottningens engagemang i olika frågor.
I drygt 42 av sina 75 år har Silvia varit drottning av Sverige; det var den 19 juni 1976 hon gifte sig med Sveriges kung Carl XVI Gustaf.

Förlovningen hade eklaterats bara tre månader tidigare, och då blev allmänheten varse att de båda hade umgåtts en längre tid, men smugit med det.
Den blivande drottningen föddes som Silvia Renate Sommerlath i Heidelberg i Tyskland, mitt under brinnande krig.
Hennes familj hade flyttat dit från Brasilien 1938 – fadern Walther var tysk, mamma Alice brasilianska – och det var också dit de återvände efter krigsslutet, till São Paulo.
1957 bosatte de sig i Tyskland igen.

Silvia Sommerlath växte upp med tre äldre bröder. Hon tog studentexamen 1963 i Düsseldorf och gick sedan en utbildning till tolk i München. I staden finns ett argentinskt konsulat, och där började hon arbeta sedan hon fått behörighet i spanska.
1972 anordnades de olympiska sommarspelen i München och Silvia Sommerlath fick arbete som utbildningsvärdinna i organisationskommittén.
Det var i samband med det som det sade ”Klick!”, som Carl Gustaf, då ännu så länge kronprins, har berättat.

Innan de gifte sig hann Silvia med ytterligare olympiska spel, vinterspelen i Innsbruck 1976 – där var hon biträdande protokollchef.
Hon talar för övrigt sju språk: svenska, portugisiska, tyska, franska, engelska, spanska samt svenskt teckenspråk.

Den 19 juni stod alltså bröllopet med Carl Gustaf. De vigdes i Storkyrkan i Stockholm av ärkebiskop Olof Sundby. Bruden bar en klänning från Dior, skapad av Marc Bohan, samt det kamédiadem som framlidna kungens mor, prinsessan Sibylla, en gång burit.
Bröllopet fick ett speciellt värde i och med att hennes make då hade varit kung i över tre år. Monarkin var på den tiden ifrågasatt i en helt annan utsträckning än nu; så länge kungen var ungkarl och det inte fanns någon tronarvinge i rakt nedstigande led blev republik ett allt starkare alternativ som framtida styrelseform.

Carl XVI Gustaf hade inte hunnit med att bilda familj innan han blev kung. Egentligen var det hans far, Gustav Adolf, som skulle ha efterträtt sin far Gustaf VI Adolf. Fadern omkom dock i en flygolycka redan innan Carl Gustaf hunnit fylla ett år.
Men tronarvingar kom. 1977 föddes Victoria, två år senare Carl Philip och 1982 kom Madeleine.

Carl Philip var faktiskt kronprins tills 1980, då en ny successionsordning med både manlig och kvinnlig tronföljd infördes. Då tog storasyster Victoria över som tronföljare.
Sedermera har det också fötts fem barnbarn.

Silvia har som drottning engagerat sig speciellt för gamla människor och utsatta barn.
På Silviahemmet i Stockholm, grundat på hennes initiativ, utbildas personal som arbetar med dementa.
Sveriges största barnsjukhus, Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus i Göteborg, är uppkallat efter henne.

Hon är också aktiv i och stöder mängder av organisationer som på olika sätt arbetar för utsatta barn. Till exempel är hon grundare till World Childhood Foundation, en stiftelse som arbetar för barn runt om i världen.

Privat är drottningen road av trädgårdsskötsel, och hon deltar aktivt i utformningen av flera av de kungliga slottsträdgårdarna.
Hon har också fått flera sorters blommor uppkallade efter sig, bland annat en champagnefärgad ros, en mörkröd amaryllis och en vit triumftulpan.