Viggo Mortensen och Mahershala Ali Green Book.Foto: Universal Pictures via AP

Lysande dialoger med Mortensen och Ali

Film/recension

FILM
Green Book
Regi: Peter Farrelly
Medverkande: Viggo Mortensen, Mahershala Ali och Linda Cardellini bland andra.

Nådens år 1962 var en annorlunda tid i USA. Märk väl att jag skriver annorlunda och inte den gamla goda tiden eller dåliga. Fortfarande var det några år kvar till Beatles och ungdomsrevolten. President Kennedy styrde i Vita huset med draghjälp av brodern Bobby och det kalla kriget skulle nå sin kulmen med Kubakrisen.
Copacabana i New York var nattklubben på allas läppar. Här gjorde Dean Martin och Jerry Lewis sin avskedsföreställning och artister som Connie Francis, Bobby Darin och som i Peter Farrellys nya film Green Book Bobby Rydell var vardagsmat. Maffian gick också som barn i huset och en av huvudpersonerna i Peter Farrelleys nya film Green Book, Tony ”Lip” Vallelonga (Viggo Mortensen), arbetar som utkastare där.
En dag får han ett märkligt erbjudande – att bli chaufför och allt-i-allo åt den svarta musikern Dr Don Shirley (Mahershala Ali) under en två månader lång turné i djupaste södern.

Dr Shirley är intellektuell och ganska nedlåtande mot den jordbundne Tony som mest gillar mat och bråk. Bägge har med andra ord tillkortakommanden och fördomar så det räcker och blir över.
Problemen hopar sig naturligtvis när de reser runt i stater där guvernören hette George Wallace eller Lester Madox. Mellan 1936 och 1966 fanns det i USA en Green Book som var en en officiell reseguide över motell och krogar som svarta afroamerikaner fick lov att besöka. Inte ens om man var en i vita kretsar uppskattad pianovirtuos som Dr Shirley gavs dispens.

Green Book är en lysande uppvisning av en överviktig Mortensen och en kylig distanserad Ali som hela tiden stjäl scener från varandra och bjuder på en lysande dialog. Filmen är till bredden fylld av träffande och insiktsfulla djupdykningar i de bägge männens mörkaste skrymslen och i en tid då rasproblematiken var ett av Kennedys största problem. Regissören Peter Farrelly har väl inte rosat marknaden så ofta tidigare men den här gången skjuter han ”bulls eye” och Green Book kan byta plats med vilken film som helst på min stundade lista över årets filmer.

FILM
Green Book
Regi: Peter Farrelly
Medverkande: Viggo Mortensen, Mahershala Ali och Linda Cardellini bland andra.