Shoplifters. Foto: Magnolia Pictures via AP

Guldpalmsvinnare värmer i hjärtat

Film/recension

FILM
Shoplifters
Regi: Hirokazu Koreeda
Medverkande: Lily Franky, Kirin Kiki med flera.

Uppenbart har regissören Hirokazu Koreeda sett det som ett kall att visualisera inte bara kärnfamiljen utan också dess olika förgreningar och avsaknaden av densamma. Filmer som Barnen som inte fanns och Sådan far, sådan son ger kvitto på detta.
Familjen som står i centrum för nya Shoplifters, som vann Guldpalmen i Cannes i våras, har en hel del i övrigt att önska när det gäller moral och etik. Pappans filosofi att det inte drabbar någon fattig när barnen stjäl från en butik och tillägger att bara de inte går i konkurs är det ingen fara talar sitt tydliga språk.

Vi får möta Osamu (Franky Lily) och en liten pojke som han envisas bli kallad pappa av när de är ute på en stöldvåg. På vägen springer de på en liten frysande flicka som försöker undvika föräldrarnas skrikande och tar henne med sig hem till den redan fulltaliga familjen.
Hela familjen blir så fulländade levnadskonstnärer och bidrar till det torftiga hushållet om de inte går den smala vägen. Är blod verkligen tjockare än vatten? Koreeda är inte förutsägbar utan låter handlingen då och då ta nya vändningar, en dramaturgi som han behärskar till fulländning.
Shoplifters lägger sig som bomull kring hjärtat och det är en händelse som ser ut som en tanke att den har premiär nu till jul även om den inte är någon traditionell julfilm. Ingen långsökt tanke att Koreeda inspirerats av Dickens Oliver Twist när det kommer till kritan.

FILM
Shoplifters
Regi: Hirokazu Koreeda
Medverkande: Lily Franky, Kirin Kiki med flera.