Molly Melin, Ella Holmberg och Penni Grimmenhav, elever på Västra Hamnens skola som håller stängd efter den misstänkt anlagda branden under natten.
Foto: Ralph Bretzer
Foto: Ralph Bretzer

Mopedbrand spred sig till skola

Malmö Vid halv tolv-tiden på tisdagskvällen larmades polisen till en skolbrand på Västra Varvsgatan i Malmö.
Polisen misstänker att branden, som spred sig från en moped till skolbyggnaden, är anlagd.
På onsdagseftermiddagen beslöt skolledningen att hålla skolan stängd resten av veckan.

På Västra Hamnens skolas skolgård sitter polisens avspärrningstejp fortfarande uppe under onsdagsförmiddagen. Vid fasaden, innanför avspärrningen, ligger en helt utbränd moped. Flera glasrutor är krossade av värmen från branden, en dörr är förstörd och det svarta sotet på väggen skvallrar om att lågorna slickat fasaden. Även på andra våningen är fönster brandskadade. Det luktar fortfarande brandrök.

Det var 23.26 på tisdagskvällen som brandlarmet gick på skolan. När polis och räddningstjänsten kom till platsen kunde man konstatera att det brann i mopeden och att lågorna även spridit sig till skolbyggnaden som brann med öppna lågor. I samband med att larmet gick hade också skolans sprinklersystem löst ut. I ett utskick till föräldrarna till skolans elever skriver skolledningen att räddningstjänsten var snabbt på plats och släckte branden.

”Det är rök- och vattenskador i en mindre del av byggnaden men tack vare sprinklersystemet och brandlarmet är skadorna begränsade”, skriver man.
”När personal kom till skolan var det återigen en kraftig röklukt i lokalerna och rektor gjorde då bedömningen att stänga skolan idag onsdag och låta förvaltaren se över fastigheten och ventilationssystemet.”
”I nuläget har vi ingenting som indikerar på att nattens händelse har kopplingar till något eller någon på vår skola.”

När personalen kom till skolan vid sjutiden på morgonen fattade man beslut om att ställa in dagens undervisning. Strax efter klockan nio på morgonen är en grupp elever samlade på skolgården. 14-åriga Molly Melin som går i åttonde klass berättar att hon fick beskedet från skolan vid åtta-tiden på morgonen.

– Men då visste jag redan om att det brunnit. Jag hade sett det på snapchat och på nyheterna, säger hon.
– Vi skulle ha haft en lite speciell dag idag som är rolig, en filmdag där vi gör våra egna filmer. Det är sorgligt att skolan brunnit för jag tycker att den är bra.

Polisen har upprättat en anmälan om mordbrand. Vid halv elva-tiden på förmiddagen fanns ännu inget besked om skolan skulle vara öppen på torsdagen. Platsen var då fortfarande avspärrad och övervakad av väktare i väntan på polisens tekniska undersökning.
– Vi misstänker så klart att branden är anlagd. En moped börjar ju inte brinna sådär utan vidare, säger Kim Hild, pressinformatör vid polisens ledningscentral.

Inte heller från polisens sida känner man till något konkret hot mot skolan.

På onsdagseftermiddagen beslöt skolledningen att hålla skolan stängd resten av veckan. Och att ställa in avslutningen. Betygen kommer att skickas per post.

Dagens fråga

Såg du VM-matchen Sverige mot Kanada?

Loading ... Loading ...