Kerry Bomb, sångerska i The Headlines, och gitarristen Jake Lundtofte. Foto: Ralph Bretzer
Kerry Bomb, sångerska i The Headlines. Foto: Ralph Bretzer
Kerry Bomb, sångerska i The Headlines. Foto: Ralph Bretzer
Herr Gårman. Foto: Alicia Klerkefors
Ida Svensson Vollmer, Frida Rosén och Klara Wedding i VA Rocks. Foto: Ralph Bretzer
Ida Svensson i VA Rocks. Foto: Ralph Bretzer

Skånsk stödkonsert i punkens tecken

Den 21 december arrangeras en stödkonsert för Stadsmissionen i Skåne på Babel i Malmö. Konserten går i punkens och rockens tecken och spelar gör The Headlines, Existenz, VA Rocks och Herr Gårman.
– Det är för ett bra ändamål samtidigt som banden levererar förstklassigt, säger Jacob Lundtofte från arrangören RMP Musik.

Inspiration till stödkonserten kom sig bland annat från Musikhjälpen.
– De gör ju verkligen något rejält. Inom punk och rock är det mycket så att texterna betyder något. Istället för att sjunga ”I love you” tar man upp aktuella samhällsproblem. Men det är väldigt få band och musiker som verkligen gör någonting. Och tittar man lokalt, vem har det tuffast? Jag vet att det finns stora problem i världen men om man tittar i till exempel Malmö så är hemlöshet ett stort problem. Och en stor del är ensamkommande flyktingbarn till exempel. Det är förjävligt. Man blir helt knäckt om man läser Stadsmissionens senaste rapport. En stor del är också pensionärer. Det är ett akut lokalt problem. Det ligger helt i linje med att spela musik där man har ett budskap.
Den kommersiella hetsen kring konsumtion ökar under julen, och då är det tillfälle att istället stanna upp och tänka på mindre lyckligt lottade menar Jacob Lundtofte.
– Tänk på dem som inte har det lika fett. Det är viktigare nu än någonsin, inte minst sedan nya budgeten kom. Det finns människor i samhället som inte har det lika lätt som gemene man. Det handlar om solidaritet och att visa att man bryr sig. Sedan är det också kick ass-rock’n’roll-band som spelar. Så det är för ett bra ändamål samtidigt som banden levererar förstklassigt.
Banden som spelar är The Headlines från Malmö – där bland annat Jake Lundtofte spelar, Lundabaserade VA Rocks, Herr Gårman från norra Skåne och Existenz från Helsingborg.
– Vi har representanter från nästan hela Skåne, säger Jacob Lundtofte.

Efter att lokalhyran betalats går alla intäkter oavkortat till Skåne stadsmission.
– Banden tar ingenting och vi har i samarbete med Skåne stadsmission tagit fram en poster som vi kommer tapetsera stället med som har en QR-kod så att man kan välja vilket belopp man vill skänka. Av all T-shirt- och skivförsäljning som sker på plats kommer delar av det också att gå till Stadsmissionen. Vi ska försöka få ihop så jäkla mycket pengar som möjligt, säger Jacob Lundtofte.

Punkbandet Herr Gårman är ett av banden som spelar under kvällen. Bandet består av Jesper Åberg, Björn Törnquist, Christopher Persson, Emil Lindell-Johansson och Hanna Lindell-Johansson och har sin bas i Göingetrakterna, Hässleholm och Kristianstad.
– Vi spelar svensk punk, säger sångaren och gitarristen Jesper Åberg och berättar att de hämtar inspiration från alla möjliga håll.
– Det kan vara lite orientaliskt, lite baktakt men också lite lugnare. Vi sa från början att vi inte ville sätta oss i ett fack, utan bara göra sådant som är roligt. Det är det som är det fina med punk, att man kan göra lite som man vill.
Det hela började i en lada 2016, då Jesper Åberg och Christian Persson satt och försökte skriva punklåtar med roliga texter och trallvänliga melodier.
– Sedan har det utvecklats och blivit mer och mer seriöst, även om mycket fortfarande är tramsigt. Man skriver musik utifrån var man är i livet, har man en tramsig dag så blir det mer tramsigt. Vi vill inte begränsa oss.
Alla bandmedlemmar bidrar i både text- och musikskrivandet.
– För oss är det viktigt att vi alla är delaktiga i skapandet. Vi sa det från början, att det här är inte mitt band eller ditt band, utan vårt band.
Dessutom hjälps alla åt att köra på låtarna.
– Det ska vara lite fotbollslåt så att folk fattar att de ska sjunga med.

Vad vill ni med er musik?
– För det första är det en hobby men även sätta myror i huvudet på folk. Och att andra också ska ha roligt. Mitt mål är att få lite kultstatus, att folk ska minnas att ”fan vad roligt det var när vi såg dem spela”.

Den 21 december spelar de på Babel tillsammans med band som Existenz och Malmöbandet The Headlines.
– Vi tyckte att det skulle vara roligt att komma tillbaka till Malmö och spela, och att få spela med ganska väl ansedda band. Och så är det roligt att det är för välgörenhet så klart, säger Jesper Åberg.
Förra året kom bandets debutalbum, Grisens själ.
– Vi håller på att knåpa ihop något mer nu, men vi får se om det blir en fullängdare. I nuläget har vi en tre-fyra spelbara låtar men det barkar framåt!