Måns Sörensson vill kunna tipsa och prata om alla böcker han säljer i sin och kompisen Fredrik Greens bokhandel. Foto: Gunilla Wedding
Adam Hultqvist spanar in bokutbudet hos Bokhandel:.
Adam Hultqvist handlar i malmös minsta bokhandel Bokhandel:
Måns Sörensson, en av två som driver Malmös minsta bokhandel Bokhandel:.

På besök i Malmös minsta bokhandel

I en hörnlokal på Amiralsgatan huserar Malmös, och kanske Sveriges, minsta bokhandel.
– Vår drivkraft är att vi tycker det här är kul och att vi vill erbjuda ett annat bokurval än de stora bokhandelskedjorna, säger Måns Sörensson som driver bokhandeln med namnet Bokhandel: tillsammans med kompisen Fredrik Green.

Julklappstips:
Fredrik Sörensson tipsar om tre favoritböcker som kan bli bra julklappar:
– Det blir Kairos av Malmöförfattaren Andrej Tischy, Ming av den danska författaren poeten Björn Rasmussen och så Linnea Axelssons Augustprisade Aednana. Gemensamt för alla tre är språket men det använder det på helt olika sätt. Aednan är ju skriven på vers vilket skapar en helt asannan rytm. Rasmussen är mer direkt och rak i språket och Tischy har mer prövande meningar där det blir mycket omtagningar. Böcker som jag ger bort i julklapp är alltid dem jag tcyker om bäst, sedan beror det så klart på vem jag de är till.

Klockan är två på eftermiddagen och Måns Sörensson har precis öppnat Bokhandel: för dagen. Han drar upp rullgardinen för det stora fönstret ut mot Amiralsgatan och startar kaffekokaren.
Lokalen är någonstans mellan tio och femton kvadratmeter liten och rymmer kassadisken i ett hörn och en skön, grön läsfåtölj i ett annat hörn. Längs väggarna finns bokhyllor med ett sparsmakat utbud av skönlitteratur på svenska – och en specialhylla för engelskspråkig litteratur.
– Vi säljer böcker som vi själva tycker om. Det kan vara allt från experimentell poesi till vilken prosa som helst. Än så länge har vi inte tagit in någon facklitteratur så det är skönlitteraturen vi fokuserar på, förklarar Måns Sörensson.

Det var i somras som han och kompisen Fredrik Green realiserade sin dröm om en egen bokhandel, en dröm de haft i flera år.
– Vi tycker bägge om att läsa, är kulturintresserade och så jobbade vi också på Akademibokhandeln tillsammans. Det här med en egen bokhandel blev en motrörelse mot de stora bokhandelskedjorna, berättar Måns Sörensson. Vi kände att det är så tråkigt när man bara tar in litteratur för att den säljer bra och inte för att det är bra litteratur. Drömmen var en bokhandel där man själv väljer de böcker man tycker bäst om, kan stå för och sedan kan tipsa kunderna och prata ordentligt om böckerna.

Länge var det brist på en lämplig lokal som satte stopp för drömmarna. De flesta lokaler som Måns Sörensson och Fredrik Green tittade på var för stora och för dyra.
– Då hade vi behövt kapital själva och hade vi blivit stressade av att vi måste sälja. Vi vill drivas av att det är kul och erbjuda ett urval som inte finns hos de stora kedjorna, förklarar Måns Sörensson.
När de till slut fick tips om den lilla lokalen på Amiralsgatan föll allt på plats på rätt sätt.
– Det var en möjlighet som dök upp och sedan har kompisar hjälpt oss att bygga möbler och fixa.

Hur gjorde ni när ni valde ut böcker ni startade med?
– Vi gjorde vi listor på böcker vi tyckte om och sedan föll en del bort för att det inte gick att köpa in. Sedan har vi bara fyllt på efter hand med sådant som tagit slut, nya som vi har läst och vill tipsa om. Det viktiga är att vi vet vad vi pratar om när vi tipsar kunderna.

Varken Måns Sörensson eller Fredrik Green har bokhandeln som sin huvudsakliga försörjning.
– Vi förstod att det här får bli en extra grej och så får vi se hur det går. Kanske kan man leva på det på sikt.
Bokhandelns öppettider styrs än så länge av när Måns Sörensson eller Fredrik Green har möjlighet att hålla öppet.
– Jag går på Skurups skrivarlinje och nu under andra året är tanken att man ska sitta hemma och skriva så då kan jag sitta här i stället, berättar Måns Sörensson. Det gör att det är jag som är här mest när det är öppet på vardagarna och Fredrik tar hand om helgerna.
Medan vi pratar kommer dagens första kunder – Adam Hultqvist, med en glad och nyfiken baby i sele på magen, och kompisen Martin Hansson.
– Det är första gången jag är här, berättar Adam Hultqvist. Jag läste om den i en artikel och blev nyfiken.
– Jag är också här för första gången säger Martin Hansson. Jag tror det var på Facebook som jag fick tips.

Är ni på jakt efter något speciellt?
– Nej, jag tyckte bara att det kändes kul med en liten bokhandel som inte är en stor kedja. Internetbokhandlar är också så själlösa. Det blir en annan relation till böckerna så här. Sedan tycker jag att det är dåligt utbud hos de stora bokhandlarna, man tar bara in säljande titlar.
– Ja, där saknas ofta bredden, instämmer Martin Hansson.

En stund senare lämnar Adam Hultqvist och Martin Hansson bokhandeln med en hög böcker var och jag passar på att fråga Måns Sörensson om framtiden.
– I vår stora bokhylla har vi många författare med koppling till Malmö och det vore roligt att kunna ha en specialhylla för dem. säger han. Att överhuvudtaget kunna dyka lite djupare i det lokala men det har vi inte riktigt haft tid för än.

Tänker ni er författararrangemang också?
– Vi har faktiskt haft förfrågningar om det och sedan har vi kompisar som gör musik som skulle vilja spela här också, så vi hoppas hinna med mer event i framtiden.
– Men annars kör vi väl också bara på som vi gör nu och har öppet när det passar. Så här långt har det här bara varit skitkul och bara att få befinna sig i den här miljön är lyx.

Julklappstips:
Fredrik Sörensson tipsar om tre favoritböcker som kan bli bra julklappar:
– Det blir Kairos av Malmöförfattaren Andrej Tischy, Ming av den danska författaren poeten Björn Rasmussen och så Linnea Axelssons Augustprisade Aednana. Gemensamt för alla tre är språket men det använder det på helt olika sätt. Aednan är ju skriven på vers vilket skapar en helt asannan rytm. Rasmussen är mer direkt och rak i språket och Tischy har mer prövande meningar där det blir mycket omtagningar. Böcker som jag ger bort i julklapp är alltid dem jag tcyker om bäst, sedan beror det så klart på vem jag de är till.

Läs mer: