Foto: TT

Grönt ljus för Vellinges tiggeriförbud

Vellinge Vellinge kommun får lov att införa ett lokalt förbud av tiggeri på offentlig plats, enligt en dom av Högsta förvaltningsrätten.

Enligt Carina Wutzler (M), kommunalråd i Vellinge ska förbudet införas omedelbart.

Läs mer: Oppositionen: ”Skapar badwill för Vellinge”

– Det är positivt att vi nu kan verkställa det beslut som vi har fattat i Vellinge kommun för över ett år sedan. Frågan om tiggeriförbud är principiellt intressant och jag vet att många kommuner har väntat på Högsta Förvaltningsdomstolens beslut i dag, kommenterar hon i ett pressmeddelande.

Förbudet gäller dock inte i hela kommunen utan på fem specifika platser.

Det var i slutet av augusti antog kommunstyrelsen i Vellinge moderaternas förslag om ett lokalt tiggeriförbud i kommunen.

Förbudet skulle göra det möjligt att avvisa personer som ber om pengar för privata ändamål från ingångarna till affärer och kommunala anläggningar.

– Invånare och näringsidkare har upplevt att man hindras att ta sig in i olika lokaler, blir påhoppad samt att de som tigger utför sina privata behov i närheten, sa Carina Wutzler (M), kommunstyrelsens ordförande i Vellinge, till Skånskan.

De berörda platserna är Stortorget och Lilla torg i Vellinge, Bäckatorget, de västra delarna av Skanörs centrum, Höllvikens bibliotek, Nyckelhålsparken i Höllviken och Skanörs hamn.

– Vi har inget ansvar att hjälpa dessa människorna. EU-medborgare som nyttjar den fria rörligheten måste också ansvara för sin egen försörjning. Tiggeri anser vi inte är en vedertagen försörjning i Sverige, utan detta måste deras hemländer själva ta ett ansvar för, sa Carina Wutzler.

– Det måste finnas incitament för individer att söka jobb och för hemländerna att bygga upp system för att hjälpa sina egna medborgare.

Kommunen har tidigare fått avslag av både länsstyrelsen och av kammarrätten. Men nu river alltså Högsta förvaltningsdomstolen upp kammarrättens beslut och ger kommunen rätt.
Enligt rätten så bryter inte förbudet mot ordningslagen.

Flera andra kommuner har tidigare sagt att de eventuellt kommer att göra samma sak om Vellinge får klartecken, vilket nu skett.

Texten uppdateras.

Läs mer:

Dagens fråga

Kan du prata fler språk än svenska?

Loading ... Loading ...