Sara Svensson vann sitt andra SM-guld

BOXNING
Sara Svensson fick allt att stämma och vann SM-guldet i 54-kilosklassen.
– Jag är så glad och lättad, jublar Skurupsboxaren efter finalsegern i Eriksdalshallen.

Hon har ett SM-guld sedan tidigare, från 2014, men därefter har det inte gått henns väg i SM.
– Det är nerver som har spelat in, men den här gången så kändes allting helt rätt. Jag hade bestämt mig att vinna guldet innan jag åkte upp till Stockholm, i mitt huvud hade jag redan vunnit, säger Sara Svensson.
– Den här gången hade jag samma känsla som när jag gick upp i ringen och vann Golden Girls i Borås tidigare i år.
– Det kändes som att jag hade gjort jobbet på rätt sätt i mina förberedelser, och jag fick gå tre tuffa matcher för att vinna guldet.

I SM-finalen mot den fysiskt starka Djurgårdsboxaren Natalia Samsalieva var det inget snack om saken. Domarpoängen gick i klara 5—0 i Svenssons favör.
Hon pekar på många olika faktorer som har bidragit längs vägen till att hon på söndagen stod där med guldmedaljen på Södermalm i Stockholm.
– Jag är så tacksam för allt stöd som jag får och har fått från alla som finns i min omgivning.
– Jag har också börjat att lyssna på vad folk runt omkring mig säger. Utan alla i min närhet som ställer upp som de gör för mig så hade inte det här gått, säger hon ödmjukt.
Sara Svensson skolades av Per-Arne Ljung i Ystad, och har under de senaste åren tränat med Sami Sellam i Skurup Kick och boxningsklubb.

Fast han har i höst inte haft möjlighet att ställa upp i lika hög grad som tidigare, där jobb, studier och småbarn tar sin beskärda del av hans tid.
– Därför har jag tagit hjälp av Carlos Zuñiga i Malmö, som också tränar världsmästaren Sven Fornling, berättar Svensson.
I två och en halv månad har hon åkt in till Malmö för att gå flera tuffa pass i Redlines lokaler.
Inför SM-tävlingarna i Eriksdalshallen i helgen valde Sara Svensson ett annat upplägg än inför EM i höstas, där det gick tungt.
– Jag har försökt att träna smartare, inte för intensivt och hårt nära inpå tävlingarna. Jag var helt slut i EM när jag gick upp i ringen, nu var det en helt annan känsla, säger Svensson.

Nu väntar hon på att få en tid för en näsoperation, och därefter är det dags att börja fokusera på nästa år.
Först väntar ett läger och en turnering i Tunisien i januari, och därefter ska hon försvara sitt guld i Golden Girls.
Det stora målet för 2019 är VM i Ryssland framåt hösten. Men Sara Svensson drömmer sig längre fram än så i karriären.
– Att komma med i OS i Paris 2024 hade varit en dröm. Då fyller jag 40 år, och det är sista året som jag får tävla inom amatörboxningen.
– Fast till dess måste jag gå ned en viktklass, eftersom min klass inte finns med på OS-programmet, påpekar hon.