Jonas Helgesson. Foto: Maria Lindeskär

Jonas Helgesson gästar glasburen

Nöjesredaktionen ställer fyra frågor till ståupparen, författaren och föreläsaren Jonas Helgesson från Dalby som på söndag 16 december sitt andra besök i Musikhjälpens glasbur.

Vad ska du göra i buren?
– På söndag klockan tio ska jag nämna min egen insamling som jag har på Facebook. Jag tänker att mina vänner, de som gillar det jag gör, de som har läst mina böcker och lyssnat på mina föreläsningar, de vet att jag brinner för den här frågan: att människor med funktionsnedsättningar ska vara mer delaktiga i samhället. Jag har varit ute i elva år och talat om detta så jag tycker att det är jätteroligt att det lyfts upp. Jag tror inte alla förstår hur många det är som har någon form av funktionsnedsättning. Det är uppemot tio procent av alla svenskar som har det; en del synligt och en del inte. Jag har ju det ganska synligt, en cp-skada som alla lägger märke till och då måste jag varje dag förhålla mig till hur andra människor tolkar mig. Det är det största handikappet, tycker jag. Inte själva cp-skadan utan det ingår ett socialt handikapp i paketet.

Brukar du följa Musikhjälpen?
– Ja, det brukar jag. Jag tycker att det nästan är en jultradition. Det är perfekt om man inte kan sova på natten.

Varför är årets tema viktigt tycker du?
– Jag tror att alla människor kommer att möta personer med funktionsnedsättning under sitt liv. Jag brukar säga när jag är ute och föreläser för ungdomar att de kanske till och med kommer att gifta sig med någon med cp-skada och då är det ju bra om man inte har så mycket fördomar, att man kan se positivt på olikhet istället för något främmande och hotfullt.
– Jag har besökt olika länder som Ukraina och Vitryssland där läget är helt annorlunda; där man gömmer undan människor med funktionsnedsättningar. Det är en skam. Även om vi i Sverige har mycket utmaningar så har vi kommit väldigt långt i det här arbetet. Det finns fortfarande diskriminering men inte alls på samma sätt som i andra länder där man i princip ägs av staten.

Hur har du engagerat dig för Musikhjälpen i år?
– Jag har under hösten, när jag varit ute och föreläst, sålt mina böcker och sagt att pengarna går till Musikhjälpen. Sedan har jag talat på Utrikespolitiska föreningen i Örebro till förmån för Musikhjälpen. I torsdags var jag med på en stand up-kväll på Mejeriet i Lund och jag har talat i Emmanuelskyrkan i Malmö och samlat in pengar där också.