Sven Fornling tog hem IBO:s världsmästarbälte i lätt tungvikt på lördagskvällen. Foto: Valeria Witters/Bildbyrån

Fornling från Malmö är ny världsmästare

BOXNING Malmösonen Sven Fornling är ny världsmästare i boxning. Sent på lördagskvällen vann han en dramatisk titelmatch över tolv ronder mot tysk-armeniern Karo Murat. Alla tre domarna hade Fornling som vinnare.

– Jag kan börja gråta. Det är overkligt, sa Fornling till Sportbladet, som sände matchen direkt, efter titelceremonin.
Då hade han just fått spänna på sig IBO:s mästarbälte i lätt tungvikt efter att ha detroniserat Karo Murat, rankad som en av världens tio bästa boxare med 32 segrar bakom sig i karriären.
När matchen var över sa alla i Fornlings ringörna att han vunnit, men själv kunde han inte ta ut segern förrän domaren lyft hans arm i luften:
– Jag var säker på att de skulle ”robba” mig, jag tänkte nu tar de skiten ifrån mig, sa han.
Men det gjorde de inte, domarna alltså.

Sven Fornling började matchen lugnt och fokserat och fick in en fullträff direkt i första ronden, som tvingade Murat att ta räkning.
– Jag var chockad när han gick ner, sa Fornling.
– Det kändes inte som att det var något speciellt, men jag såg att han var skakad. Då tänkte jag att okej, det kan ta slut snabbt, jag måste skärpa mig nu.
I den andra ronden kom Muraet tillbaka med full kraft, men Fornling höll emot och kämpade på. Malmöboxaren fick in betydligt fler träffar sett över hela matchen, men Murat var seg och när han väl fick in sina träffar var de hårda och tunga.
De sista två ronderna var riktigt tuffa för Sven Fornling. Murat insåg att han låg under på poäng och forcerade hårt och tungt och hade ner Fornling på golvet vid ett tillfälle.
– Jag försökte bara överleva, förklarade Fornling.

Och det gjorde han. Dessutom åkte motståndaren på poängavdrag för att regelvidrigt ha slagit svensken i bakhuvudet ett par gånger. Murat körde med en del fula trick, som för låga slag och tjuvnyp, men det betalade sig inte.
Sven Fornling stod upp i tolv dramatiska och otroligt spännande ronder och avgick med segern, efter enhälligt domarutslag.
– Jag vann tack vare min envishet, log en trött Fornling i Aftonbladet.tv.
I studion satt boxningsexperten Olof Johansson och Fornlings boxarkollega från Malmö Adrian ”Gäddan” Granat.
Båda var lyriska.
– Helt otroligt. Det är så stort. Jag blir rörd av det Sven gjort, vi har ju känt varandra sen vi var små, sa en tagen Adrian Granat som själv har tagit ett uppehåll från boxningen.
– Det här är en klassisk och historisk svensk triumf, en av de stora klassiska segrarna, sa Olof Johansson.

Direkt efter matchen började det pratas om en kommande titelmatch mot självaste Badou Jack. En match mellan två svenska världsmästare:
– Sveriges etta mot tvåan, utan att jag rankar vem som är vad, sa ECB-presidenten Erol Ceylan till Sportbladet.
Men själv ville Sven Fornling inte prata om det:
– Det är för tidigt, jag är för trött. Vi får se, sa den nyblivne världsmästaren.