Foto: Isabell Höjman / TT / kod 11711

Svenskarna väljer mobilen före sex

Inrikes Tio procent av svenskarna har aldrig sex – det visar en Novusundersökning som gjorts tillsammans med SVT Nyheter. Istället väljer man mobilen före ligget.

1020 personer har svarat på Novus och SVT Nyheters sexundersökning.

Av de svarar tio procent att de aldrig har sex och lika stor andel har svarat att de har sex mer sällan än en gång om året.

Istället svarar svenskarna att mobilen har en tendens att komma före ligget – hela 45 procent av svenskarna väljer mobilen före sexet, enligt undersökningen.

Även ångest och stress är glädjedödare när det kommer till sex för svenskarna.

– Man kanske irriterar sig på sin partner eller tillbringar mer tid med att titta i mobilen än i ens partners ögon. Den där känslomässiga och fysiska närheten är viktig för många för att man överhuvudtaget ska vilja ha sex och det glöms lätt bort i vardagsstressen, säger Leigh Norén, sexolog, till SVT Nyheter.

Enligt Novus och SVT Nyheters undersökning är det dubbelt så många kvinnor, 14 procent, än män, 7 procent, som uppger att det aldrig har sex.

Ett resultat som kan handla om jämställdhet. Att kvinnor oftast tar mer ansvar i vardagen och hemmet vilket göra att sexlusten tenderar att minska.

Men även att vi lever i ett ”penetrationsfixerat” samhälle kan vara en förklaring till skillnaden mellan mäns och kvinnors sexlust, enligt Leigh Norén.

– Det här resulterar i att många kvinnor har sex som inte ger dem den största njutningen, vilket kan påverka hur ofta de vill ha sex eftersom motivationen till sex naturligtvis blir mindre, säger Leigh Norén till SVT Nyheter.

Dagens fråga

Är du rädd för att flyga?

Loading ... Loading ...