Jan-Anders Bergh och Håkan Mattsson inför ännu ett spännande Tattoo i Ystad.
Håkan Mattsson under Ystad Tattoo.
Skånska dagbladet stämma. ny ordförande Håkan Mattsson och avtackningar.
Håkan Mattsson höll tal då Skånska Dagbladet firade 125år på Hipp. Foto: Andreas Hillergren / Skånska Dagbladet
Under invigningen av Skånskans nya redaktion som tidigare var en hatt och mössfabrik.

Skånska Dagbladets styrelseordförande död

Personligt Skånska Dagbladets styrelseordförande Håkan Mattsson, Löderup, har avlidit efter en kort tids sjukdom. Han blev 65 år gammal.

Håkan Mattsson hade varit ordförande i Skånska Dagbladets styrelse i nästan tio år; innan dess hade han 15 år i styrelsen bakom sig; tio år dessförinnan hade han valts in i styrelsen för tidningens ägarförening.
Det innebär att han var med om att leda tidningen i 35 år.

Han kom tidigt in i politiken. Han har berättat att han som åttondeklassare fick i uppgift att gå igenom riksdagspartiernas program och att det var då han fastnade för Centerpartiet.
Ett av de viktigaste skälen var att partiet ville verka för en levande landsbygd.

Han kommer själv ur lantbrukarfamilj och bodde på samma gård i Hagestad där han växte upp tilsammans med en yngre bror.
Även om han själv valde ett annat yrke än bondens bedrev han ett småskaligt lantbruk på gården, även om han inte utförde det handfasta arbetet själv.

Han studerade till civilekonom i Lund. Han började arbeta i bank och var stationerad på många orter i Skåne innan han gick över till it-branschen.
Han fick anställning på IBM. 1998 blev han verkställande direktör för ett av Sigmas dotterbolag i Malmö. Det kom att bli Alfa, ett företag han senare köpte och ledde. Det sysslar med it-tjänster åt kommuner och landsting.

Håkan Mattsson arbetade intensivt för Centerns ungdomsförbund de tidiga åren. Han satt i Ystads kommunfullmäktige i 35 år och innehade höga poster i stadens politiska liv, bland annat som kommunalråd 1992-1994 och kommunfullmäktiges ordförande.

På senare år trappade han ner på sina politiska uppdrag för att ha mer tid för sitt företag, men han var fortfarande ordförande för Ystad Military Tattoo.
När han blev ordförande i Skånska Dagbladets styrelse krävde också det en större arbetsinsats än tidigare, speciellt som hela tidningsbranschen är mitt uppe i en svårmanövrerad omställningsperiod, där mediekonsumenternas vanor förändras snabbt, hela tiden.

Men han hade en stark tro på en framtid för lokalt förankrade tidningar.
I unga år höll Håkan Mattsson på med scouting och fotboll, där han representerade Löderups IF och Borrby IF. Det var centerpositionen som gällde där också.

Han sysslade också en del med ridning. Hästintresset tog han upp igen i slutet på 1990-talet, när han började föda upp arabhästar.
Han tyckte också om att laga mat. I en intervju i Skånska Dagbladet inför sin 50-årsdag berättade han att han alltid varit road av det, men att han också varit tvungen att lära sig mer sedan han mist sin mor när han bara var 17 år.

Håkan Mattsson tyckte mycket om att resa och han och hustrun Agneta – de träffades genom politiken och gifte sig 1986 – hade skaffat ett fritidshus i Marbella i Spanien.
De har döttrarna Elisabeth och Victoria.

Skånska Dagbladets verkställande direktör, tillika chefredaktör, Lars Sjögren säger:
– Jag arbetade mycket nära Håkan under de två senaste åren. Håkan har betytt otroligt mycket för företaget och det mesta av den tid och kraft han lade ner för bolagets räkning gjordes i det tysta. Han var lite av en naturkraft med en extremt stark vilja. Våra tankar går till Håkans familj just nu.

Dagens fråga

Det finns tyvärr inga omröstningar för tillfället.