Polismästare Petra Stenkula uppger att många gängkriminella i Malmö är på helspänn just nu, eftersom alla gripanden har lett till att maktbalansen har ändrats. Det kan bidra till nya våldsbrott, eftersom nya personer ser chanser att skaffa ledande positioner. Foto: Anders Isberg

Alla gripanden kan ha bidragit till nya mord

MALMÖ Polisens gripanden av ett 40-tal gängkriminella har rubbat maktbalansen i Malmös undre värld. Följden att andra ser sin chans att ta över, vilket kan ha bidragit till mordet på den 51-årige mannen på Södra Skolgatan på onsdagsmorgonen.
– Det var en ren avrättning, säger polismästare Petra Stenkula, chef för regionala utredningsenheten.

För närvarande sitter ett 20-tal kriminella häktade för mord, mordförsök och förberedelse till mord i Malmö. Lika många har frihetsberövats till följd av andra brottsmisstankar.
– Vi har även nio Malmöbor som sitter häktade i Spanien och i Malmö för mord som utförts i Spanien. De utgör en stor del av ett kriminellt nätverk, säger Petra Stenkula.

Hon konstaterar att 51-åringen som mördades på Södra Skolgatan var en ledande person inom ett nätverk samt ägare till ett av Malmös taxibolag.
– Det fanns brottsmisstankar mot honom som gällde grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott, berättar Petra Stenkula.
– Han har varit aktuell hos oss ända sedan vi genomförde de särskilda insatserna Selma och Alfred under 2011.

Polismästaren uppger att det finns cirka 200 gängkriminella i Malmö, varav runt 20 procent för närvarande sitter bakom lås och bom. Dessutom har polisen och de sociala myndigheterna lyckats få ett 40-tal kriminella att hoppa av.
– Vi har jobbat intensivt med att komma åt problematiken i Malmö. Vi har järnkoll på vilka som är aktiva inom de ungefär tio kriminella nätverk som finns, säger Petra Stenkula.
– Vår uppfattning är att det har uppstått ett maktvakuum och att det finns nya personer som vill ta över och ta mer plats. Det gör att många är oroliga för sin egen säkerhet och är mer på tå.

Petra Stenkula förklarar att polisen pratar mycket med ledarna inom Malmös kriminella nätverk, dels för att försäkra sig om att de inte går runt beväpnade, dels för att begränsa deras möjligheter att rekrytera medhjälpare.
– Vi kan se att det blir allt vanligare att man använder sig av springpojkar. De som styr verksamheten anlitar andra för att utöva grovt våld.

Enligt polismästaren kan det finnas flera förklaringar till avrättningen av 51-åringen på Möllevången. Den pågående taxikonflikten kan vara ett motiv, olagliga affärer en annan och personlig hämnd ett tredje.
– Den här mannen har varit utsatt för mordförsök tidigare. Det har funnits en hotbild mot honom, men han har tackat nej till personskydd och har även fortsatt att vara synlig, säger Petra Stenkula.
– Det handlar om en person som inte vänder sig till polisen om han utsätts för brott. Han verkar inte ha bekymrat sig för det.

Polismästaren förklarar att polisen har bestämt sig för att snarast hitta en person som kan gripas för mordet.
– Vår intention är att få tag på en skälig misstänkt inom några dagar. Det finns vittnen till händelsen. Vi har fått ett registreringsnummer på en bild som sågs lämna platsen, men antingen var bilen falskskyltad eller så har man sett fel på numret, säger Petra Stenkula.
– Vi håller på att titta på exakt vad som har hänt, bland annat ska vi hämta information från alla övervakningskameror som finns i området, så att vi får en bild av vilka personer som har rört sig i närheten.

Polisen har gjort husrannsakan på flera platser och gjort en del beslag.
På onsdagen beslagtogs en skarpladdad pistol i en bil på Tärnögatan. Fyra ungdomar, två 17-åringar och två 18-åringar, sitter anhållna för grovt vapenbrott, men pistolen tros inte ha något med mordet på 51-åringen att göra.
– Vi låter Nationell forensiskt center undersöka alla vapen vi beslagtar. Vi vet att många vapen byter ägare och därför undersöker vi om de kan kopplas till något annat brott, säger Petra Stenkula.

Läs mer:

Dagens fråga

Det ser ut som att det blir en regnig midsommar. Bryr du dig?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev