Rudyard

Mowgli och hans vänner nytolkas

Hela gänget i nya musikalen Djungelboken. Pressbild
Artikel Rudyard Kiplings Djungelboken är en historia som många känner igen, inte minst från Disneyfilmen med samma namn. Nu kommer historien om människovalpen Mowgli och hans vänner i djungeln i en helt ny tolkning och med ny musik. Nyligen var det premiär i Stockholm och till våren kommer musikalen till såväl till Malmö som till Kristianstad och Helsingborg.

Robert Dröse har skrivit ett nytt manus och Martin Landh och Peter Nygren har skrivit ny musik till musikalen. I rollerna finns bland andra Tilde Fröling som gamen Huulda, Gunilla Backman som ormen Kaa och Mendez som apan Kung Gibbon.

Tilde Fröling gör debut i musikalsammanhang.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Grekland öppnar för turister: "Kan inte vänta"

Förra årets turismsäsong var en katastrof för Grekland. Bilden är tagen på stranden nedanför ett charterhotell i Kolymbia på Rhodos – där många av rummen stod tomma. Nu hoppas Grekland på revansch.
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Utrikes
Utrikes Grekland håller andan och välkomnar utländska besökare. Regeringen hoppas kunna övertyga turister om att det är säkert – trots att sjukhusen är fulla av covidpatienter.
– Det är väldigt viktigt för vår ekonomi, säger Rhodos vice borgmästare.

Parasoll ska placeras ut med fyra meters avstånd. Personal i strandbarer testas regelbundet för covid-19. Och när museerna nu öppnar igen är det med strikta regler för hur många besökare som får komma in.

Med det anser sig Grekland vara redo för turismsäsongen – som officiellt inleds på lördag. Och även om vissa är oroliga för en ny virusvåg är det inget som det talas särskilt högt om i landet, där turismen brukar stå för omkring en fjärdedel av inkomsterna. Förra året var en katastrof för besöksnäringen och många anser att Grekland helt enkelt inte har råd med ännu en förlorad sommar.

– Människor måste börja jobba igen, säger Konstantinos Taraslias, vice borgmästare på Rhodos och ansvarig för turismfrågor, till TT.

– Turismen är så viktig för vår ekonomi och det är en prioritet för regeringen att den kommer i gång. Men det måste vara säkert för såväl greker som turister.

Test och vaccin

Nu pågår febril aktivitet för att marknadsföra Grekland som ett smittsäkert resmål vid Medelhavet – och turismminister Harry Theoharis har bland annat skickats till London för möten med politiker och flygbolag. Premiärminister Kyriakos Mitsotakis har i sin tur framhållit kombinationen av utbredd testning, vaccinering och möjligheterna till utomhusaktiviteter som ett argument för att resenärer ska kunna känna sig trygga med att välja Grekland.

På Rhodos – där 95 procent av ekonomin på ett eller annat sätt är kopplad till turismen – har hotellägare fixat och fejat inför en säsong som i princip handlar om att vinna eller försvinna.

Förra året besökte 600 000 turister Rhodos, att jämföra med 2,3 miljoner 2019. Bara omkring hälften av öns 650 hotell öppnade.

– Vi är väldigt nervösa över hur det kommer att gå. Men jag är optimistisk, säger Taraslias.

– I år hoppas vi att alla hotell ska kunna öppna. Vi har börjat vaccinera alla som jobbar med turism, det finns noggranna protokoll kring säkerhet och vi fortsätter att bära munskydd och hålla avstånd.

Stängde ner

Grekland klarade sig förhållandevis bra under den första vågen av pandemin. Men virusfallen blev efter det stadigt fler, vilket drev den sedan krisåren sargade vården mot kollaps och fick myndigheterna att införa en ny lockdown i november.

I takt med att färre smittas och fler får vaccin har dock restriktionerna lättats steg för steg sedan början av april. Barer och restauranger med uteserveringar har återigen fyllts av gäster – vilket hyllas som ett viktigt steg tillbaka till det normala. För många greker är den dagliga kaffekoppen med vänner en lika naturlig rutin som att borsta tänderna.

– Det var härligt att se människor som äntligen fick träffas för en laglig kaffe tillsammans. Vi är många som har längtat efter att få komma ut, säger Taraslias.

Fortfarande rapporteras dock över 1 500 smittade och tiotals döda varje dag och många sjukhus är fyllda till bristningsgränsen av covidpatienter. Dagen efter det att restaurangerna hade öppnat den 3 maj infördes en kortare lockdown på Kalymnos på grund av att smittspridningen hade tagit fart på ön igen.

Trots det har Grekland gått i täten i EU när det gäller att öppna gränserna för utländska besökare. Förhandlingar pågår för ett gemensamt "vaccinpass" som är tänkt att tas i bruk i hela EU den 1 juli, men det tycker grekerna är för långt bort.

"Kan inte vänta"

Sedan nästan en månad tillbaka är karantänkravet slopat för resenärer från EU/Schengen, USA, Storbritannien och en rad andra länder. Däremot behöver de kunna visa upp ett intyg på vaccination eller ett negativt provsvar från ett test som har gjorts inom 72 timmar före inresa.

– Vi välkomnar en gemensam hållning när det gäller att återstarta turismen i EU, har turismminister Harry Theoharis sagt i en intervju.

– Men det måste ske nu. Vi kan inte vänta till i juni.

Sofia Eriksson/TT

'Vi är redo att ta emot turister och kommer fortsätta att vara försiktiga för att inte virusfallen ska öka', säger Konstantinos Taraslias som är vice borgmästare på turistön Rhodos.
"Vi är redo att ta emot turister och kommer fortsätta att vara försiktiga för att inte virusfallen ska öka", säger Konstantinos Taraslias som är vice borgmästare på turistön Rhodos.
Foto: Stina Stjernkvist/TT

FAKTA

Fakta: Virusläget i Grekland

Jämfört med många andra europeiska länder klarade sig Grekland relativt bra under den första vågen av covid-19. Men läget förvärrades och vårdläget blev mycket ansträngt i städer som Aten och Thessaloniki när den andra vågen slog till. I november infördes en ny nedstängning.

Sedan början av april har dock regeringen gradvis lättat på restriktionerna. Först fick de flesta butiker förutom köpcentrum öppna. Den 12 april återgick gymnasieskolor till klassrumsundervisning. Den 3 maj fick restauranger och kaféer öppna för gäster utomhus, den 8 maj fick stränder sätta upp solstolar och parasoll och den 14 maj öppnade museerna igen.

Den 15 maj är det officiella startskottet för turismsäsongen, även om karantänkravet redan har slopats för flera länder. Det följs av återöppnandet av utomhusbiografer den 21 maj och teatrar den 28 maj.

Svenska utrikesdepartementet avråder inte från icke nödvändiga resor till Grekland.

Grekland har registrerat över 364 000 fall av covid-19 och omkring 12 000 döda.

Ekonomi

Nya regler kan ge dyrare e-handel

Berg av paket skeppas över gränserna. På bilden Apoteas lager i Morgongåva. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Ekonomi
Ekonomi Det kan bli dyrare för konsumenterna. Åtminstone räknar staten med högre skatteintäkter när momsreglerna för e-handel görs om vid halvårsskiftet.
Bättre konkurrensförutsättningar för svenska e-handlare, spår branschen.

Principen för de nya reglerna är att momsen ska betalas där köparen finns – en svensk ska alltså betala svensk moms även när en vara köps på en utländsk sajt.

Reglerna som EU har enats kring är att plattformsföretaget, sajten du handlar på, hanterar momsbetalningarna eller så kan den enskilde kunden göra det om nätsajten väljer att inte åta sig detta.

Ska vara enkelt

Men att som enskild konsument hantera momsbetalningar och administration, via paketleverantören, är krångligt.

– Sannolikt kommer du använda plattformsföretaget som hanterar momsen åt dig, säger Kerstin Alvesson, rättslig expert på Skatteverket.

Eftersom e-handel bygger på att det ska vara enkelt lär den nätsajt som inte hanterar momsen åt köparen få färre kunder, gissar hon.

Systemet blir också lättare att kontrollera med ett enhetligt momssystem för hela EU, enligt Kerstin Alvesson.

Men hon tonar ner de nya reglernas betydelse. Till stora delar hanterar Sverige redan momsfrågor på ett sätt som de nya EU-reglerna anger, bland annat i spåren av uppståndelsen härom året kring Postnords hantering av alla paket som strömmade in från Kina via köpsajten Wish. EU-reglerna kommer påverka övriga EU-länder i en större omfattning, enligt Alvesson.

Utmärkt ambition

Det nya blir alltså att momsen ska tas ut i det land där produkten konsumeras. Det kan för en svensk köpare innebära, beroende på storleken på priset, att momsen blir dyrare på en produkt inköpt från en europeisk sajt, speciellt gäller det prismässigt billigare varor.

I regeringens konsekvensanalys beräknas skatteintäkterna bli cirka 250 miljoner kronor högre per år, något Kerstin Alvesson tror är lågt räknat.

De nya reglerna välkomnas av svenska e-handlare eftersom konkurrensen blir skattemässigt rättvis, enligt Stefan Kvarfordt, expert på branschorganisationen Svensk Handel.

– Ambitionen i det här förslaget är utmärkt, säger han.

– Det är rimligt att alla konkurrerar med samma momssatser, fortsätter han.

Olle Lindström/TT

Kultur och nöje

Black Keys firar 20-årsjubileum

Patrick Carney och Dan Auerbach i The Black Keys. Arkivbild.
Foto: Mark Von Holden
Kultur och nöje
Kultur och nöje

De amerikanska bluesrockarna The Black Keys firar att de har spelat 20 år tillsammans med en ny bluesskiva, skriver New York Post. “Delta Kream” är deras tionde studioalbum, där de hyllar musikstilen Mississippi hill country blues med coverlåtar av bland andra R.L. Burnside and Junior Kimbrough.

– Pat och jag bondade över den här musiken och när vi först började spela är det här några av sångerna vi spelade. Det är grunden i vilka vi är. Dagen vi spelade in vår första demo som gav oss vårt första skivkontrakt spelade vi "Do the Romp". Så det är en en del av bandets dna, säger Dan Auerbach.

The Black Keys, med bandmedlemmarna Dan Auerbach och Patrick Carney, fick ett kommersiellt genombrott med "Brothers" 2010.

Inrikes

L vill utreda förbud mot kusinäktenskap

Liberalernas partisekreterare Juno Blom. Arkivbild.
Foto: Carl-Olof Zimmerman/TT
Inrikes
Inrikes

Liberalernas partistyrelse vill utreda ett förbud mot kusinäktenskap. Förslaget, som finns med i en rapport om hur partiet vill få bort utsatta områden till 2030, ska behandlas på partiets landsmöte i höst. Det rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Det finns i dag inga hinder för kusiner att gifta sig med varandra, och heller ingen statistik på hur många fall det rör sig om.

Men det finns lagstiftning för att förhindra tvångsäktenskap och lagskärpningar har införts de senaste åren. Ett förbud mot specifikt kusinäktenskap behövs ändå, enligt Liberalernas partisekreterare Juno Blom och en enig partistyrelse.

– Det här är ett sätt att förebygga och förhindra att unga människor ska tvingas in i äktenskapet. Unga ska få välja sin frihet, säger Blom till Ekot.

Inget riksdagsparti har hittills lyft frågan om kusinäktenskap.

Inrikes

Svaga områden drabbas dubbelt av pandemin

Per stadsdel i Stockholms kommun.
Foto: Johan Hallnäs
Inrikes
Inrikes Att vaccinationsgraden är betydligt lägre i vissa områden kan knappast komma som en överraskning, vare sig för regionerna, politikerna eller Folkhälsomyndigheten. Problemet är långtifrån nytt och gäller för en lång rad olika hälsosatsningar.

Andelen som vaccinerar sig mot covid-19 är betydligt lägre i vissa områden, än i andra, något som oroar.

Problemet finns framför allt i de tre storstadsregionerna, men kanske främst i Stockholm där skillnaderna är som allra tydligast.

För medan andelen 65 år eller äldre som blivit vaccinerade mot covid-19 ligger mellan 85 och 90 procent i många stadsdelar i Stockholm, är motsvarande andel bara 71 procent i Rinkeby-Kista. Spånga-Tensta, Skärholmen och Botkyrka kommun ligger också lågt i jämförelse.

Dessa skillnader har väckt ont blod hos många, och nu ställs krav att mer måste göras för att minska skillnaderna.

Fenomenet är dock långtifrån nytt. Även inom en lång rad andra hälsosatsningar finns tydliga skillnader mellan socioekonomiskt starka respektive svaga områden.

Risk för smittspridning

– Det här är vardagsmat för oss. Vi jobbar med de här skillnaderna hela tiden och gör riktade insatser för vissa områden, säger Karolina Lindström, barnhälsovårdsöverläkare i Region Stockholm.

Ett tydligt exempel på det är barnvaccinationen mot mässling, påssjuka och röda hund (MPR). Målet för dessa vaccinationer är att komma upp till 95 procent, för att på så vis uppnå flockimmunitet mot mässling, som är en av de mest smittsamma sjukdomarna av dem alla.

Men under många år har samma områden som nu har en liten andel covid-vaccinerade, också haft låg anslutning till barnvaccinationsprogrammet. För barn födda 2017 är andelen vaccinerade 95 procent eller mer för nästan alla stadsdelar, utom för exempelvis Rinkeby-Kista där endast 85 procent av barnen fått en dos av detta vaccin, med risk för smittspridning som följd.

Stora skillnader

Enligt Karolina Lindström är det ett faktum att förutsättningarna för en god hälsa skiljer sig kraftigt åt inom regionen.

– Det finns vissa stadsdelar som dyker upp om och om igen och vi ser det oavsett om man tittar på andel 3-åringar med karies, andel barn med rökande föräldrar eller andel barn med övervikt och fetma, säger hon.

Därav att Region Stockholm knappast blev överraskad när också andelen vaccinerade mot covid-19 blev lägre i vissa områden, än i andra.

– Skillnaderna i områden är desamma. Oavsett vilka folkhälsosatsningar vi arbetar med, ser vi att vi har svårare att nå ut med våra budskap i vissa områden och att vi får arbeta under längre tid för att nå resultat, säger Magnus Thyberg, vaccinsamordnare i Region Stockholm, till TT.

Inte sällan handlar det om samma områden som också drabbats hårdast av smittspridningen, framför allt förra året.

Den stora faran med en för låg täckningsgrad avseende vaccin mot covid-19 är att det uppstår "fickor" i befolkningen där viruset kan få fäste och börja spridas på nytt.

På så sätt riskerar dessa områden att drabbas "dubbelt" av pandemin.

Inga enkla lösningar

TT: Givet att detta inte är ett nytt problem, borde Region Stockholm inte ha gjort mycket mer för att motverka dessa skillnader?

– Jag tycker att vi från början lagt väldigt mycket resurser på de här områdena, säger Magnus Thyberg och fortsätter:

– Det vi har gjort är att vårdcentralerna ringt upp och bokat tider. Vi har hälsoinformatörer på plats och vi har mycket samarbete med lokala organisationer. Vi har även översatt material till en lång rad olika språk beroende på vilka språk som talas. Vi har haft en lång rad aktiviteter ända sedan årsskiftet helt enkelt och vi har mobila vaccinationsenheter på plats också.

Magnus Thyberg betonar vikten av långsiktighet och uthållighet i vaccinationsarbetet, en syn Karolina Lindström delar.

– Det finns inga enkla lösningar. Det handlar framför allt om att undanröja hinder och skapa tillit. Det ska vara lätt att vaccinera sig, och det måste finnas ett förtroende för vården. Vi har ju fördelen att vi har en arena, barnavårdscentralerna, där vi träffar familjerna med småbarn under en längre tid och där vi kan bygga upp ett förtroende. Jag har ingen erfarenhet av vuxensidan, men när en pandemi kommer så här... Det kan inte vara lätt, helt enkelt, säger hon.

Johan Nilsson/TT

Ida Vanhainen/TT

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

CasinoGuide.se

Nya förslag för den svenska spelmarknaden

CasinoGuide.se

De senaste veckorna har det diskuterats flitigt angående restriktioner för spel online. Den 23 april hölls en presskonferens för den gällande frågan. Många länder har infört bland annat insättningstak och andra restriktioner på grund av rådande omständigheter med målet att främja ansvarsfullt spelande. Inget är ännu bestämt, men nedan går vi igenom några av förslagen som ska verka för ytterligare skydd för konsumenterna.

Nytt maxtak för insättningar

Enligt de lagar och restriktioner som just nu gäller i Sverige kan man alltid sätta sina egna spelgränser och därmed styra över hur mycket man kan sätta in per dag, vecka och månad hos varje casino. Vill man göra ändringar och höja sin spelgräns så gäller en veckas väntetid. Den nya regeln skulle innebära att alla spelare får en maxgräns om 5000 kr per vecka per casino, men självklart bör det även vara möjligt för spelare att sätta egna lägre gränser.

Maxtak för välkomstbonusar

En annan av åtgärderna som föreslås är ett begränsat tak på vilken summa man kan få i välkomstbonus när man börjar spela på nya casinon. Även i nuläget gäller att casinon endast får erbjuda en bonus på den första insättningen, alltså kan man som spelare enbart få bonus en gång per casino. Det finns i nuläget inga maxtak för hur denna bonus ska se ut, det som dock gäller är att alla bonusar måste vara tillgängliga för alla spelare. Det nya förslaget innebär ett maxtak på 100 kr i bonus på den första insättningen.

Obligatorisk tidsgräns

Ännu en del av det nya förslaget är en tidsgräns per dag. Även denna ska vara obligatorisk för alla spelare. Hur lång denna tidsgräns ska vara och fler detaljer om hur detta skulle implementeras har inte framkommit i nuläget.

Så påverkas casinospel online av de nya reglerna

De nya reglerna har målet att beskydda dig som spelare. Regler och lagar är redan tillsatta i och med den nya spellagen med den svenska spellicensen som infördes i januari 2019. De nya restriktionerna har alltså som mål att skydda svenska spelare ytterligare. De eventuella regler som sätts av regeringen gällande ansvarsfullt spelande omfattar alla spelare som spelar på svenska casinon. Det återstår att se om, samt exakt hur, de nya reglerna kommer att se ut.

Kultur och nöje

Svensk-bidraget favorit – sjunger om kvinnokamp

Kultur och nöje
Kultur och nöje Maltas representant Destiny är en av årets stora förhandsfavoriter i Eurovision Song Contest, med en låt om kvinnokamp.
Bakom bidraget döljer sig flera svenska låtskrivare och koreografer.

Trots att Destiny Chukunyere bara är 18 år har hon hunnit uppträda på en rad stora tv-produktioner. Som 13-åring tog den maltesiska sångerskan hem Junior Eurovision Song Contest med låten "Not my soul", 2017 deltog hon i "Britain's got talent" och tre år senare vann hon Maltas version av "The X Factor".

Destiny blev uttagen till Eurovision Song Contest redan förra året med låten "All of my love", men tävlingen ställdes in till följd av pandemin.

– Det var en av de värsta dagarna i mitt liv. Jag var så förberedd och såg framemot att uppträda. När de ställde in kände jag "Vad händer nu? Kommer jag inte att få den här chansen?", säger hon.

Tränat i Sverige

Men inför årets tävling blev hon åter vald med låten "Je me casse", som är skriven av svenskarna Malin Christin, Nicklas Eklund och Amanuel Dermont, samt brittiske Pete Barringer. Även koreograferna för numret, Sacha Jean-Baptiste och Keisha Von Arnold, är svenskar, och inför den internationella tävlingen har Destiny besökt Sverige för att öva in numret.

– Jag är glad att covid gav mig den här möjligheten och introducerade mig för en väldigt bra låt. Jag är så tacksam för att jag kan göra det här för andra året i rad. "Je me casse" är min bebis, säger hon.

Låten handlar om kvinnokamp och att alla kvinnor duger som de är.

– Meddelandet jag vill nå ut med till alla kvinnor är att de är vackra, starka och självständiga. Vi kan alla bli framgångsrika och behöver inte en person, en man, för att lyckas, säger Destiny.

Aldrig vunnit

Hon är kritisk till sociala medier, som hon snarare tror stjälper än hjälper kvinnor.

– Alla målar upp en perfekt livsstil och en perfekt version som de vill att alla andra ska se. Det hjälper inte de kvinnor som saknar självförtroende, säger hon.

Låten är en av de stora favoriterna inför årets tävling, tillsammans med Frankrikes bidrag "Voilá" av Barbara Pravi. Trots att Malta aldrig har gått segrande ur Eurovision Song Contest har landet ofta nått höga placeringar, och enligt Destiny är hon och hennes landsmän som besatta av musiktävlingen.

– Vi älskar Eurovision, i Malta är Eurovision det största evenemanget, folk samlas hemma hos varandra och har fester och firar musiken, vi går verkligen i gång på det, säger hon.

TT: Hur skulle det kännas att vinna nu?

– Det skulle vara stort och speciellt för vårt land, säger Destiny, men tonar sedan ner favoritskapet:

– Jag är tacksam över att befinna mig i den här positionen, men jag fokuserar inte på oddsen utan på att leverera ett bra framträdande och att ha "the time of my life". Jag är fortfarande 18 år och vill inte pressa mig själv, jag vill bara njuta av den här upplevelsen och skapa starka minnen.

Sofia Sundström/TT

FAKTA

Fakta: Destiny

Destiny Chukunyere föddes 2002 i Malta.

Hon vann Junior Eurovision Song Contest med låten "Not my soul" 2015. Hon har även tävlat i "Britain's got talent" 2017.

2020 blev hon utvald till Maltas representant i Eurovision Song Contest med låten "All of my love", men tävlingen ställdes in till följd av pandemin.

Nu är hon återigen aktuell som Eurovisionrepresentant för Malta med bidraget "Je me casse".

Utrikes

Israel trappar upp offensiv mot Gazaremsan

En israelisk artilleripjäs vid Gazaremsan på torsdagen.
Foto: Ariel Schalit/AP/TT
Utrikes
Utrikes Israel inledde natten mot fredag en offensiv mot Gazaremsan. I ett uttalande från den israeliska militären heter det att man genomför "ett anfall i Gazaremsan" som både markstyrkor och flygvapnet deltar i.
Våldsspiralen fortsätter därmed att öka i hastighet.

"Israeliskt flyg och markstyrkor genomför ett anfall i Gazaremsan", skriver den israeliska militären (IDF) i ett kort uttalande strax före midnatt svensk tid. Ett par timmar senare förtydligar man att inga soldater har gått in i Gazaremsan.

Utöver det är lite känt kring offensiven, men israeliska myndigheter uppger för nyhetsbyrån Reuters att det bland annat handlar om artillerield från Israels sida av gränsen.

Arméns talesperson Jonathan Conricus säger enligt nyhetsbyrån AFP att landet är förberett för olika scenarier, där en markoffensiv är ett.

Från Gazaremsan har det fortsatt avfyrats raketer mot Israel under natten. Det har även kommit raketer in över Israel från Libanon.

Mobiliserat vid gränsen

Israel har mobiliserat militärt vid gränsen mot Gazaremsan den senaste tiden, sedan en väpnad konflikt brutit ut i regionen med kraftig raketbeskjutning från Gazaremsan och israeliska flygattacker i Gaza.

Enligt myndigheterna i Gaza har över 100 personer dödats sedan i måndags, många av dem barn, och omkring 500 skadats. I Israel uppges sju personer ha dödats under samma period.

I Israel har den senaste veckans upptrappning även fört med sig inrikesoroligheter – människor från de arabiska och judiska grupper har fortsatt att drabba samman och polisstationer har attackerats.

Försvarsminister Benny Gantz har beordrat en "massiv förstärkning" för att kväva inrikesoroligheterna.

"Oväntat"

Mellanösternexperten Anders Persson vid Linnéuniversitet följer utvecklingen nära.

Det ser mer ut som ett markanfall än en markinvasion, konstaterar han direkt efter beskedet om anfallet.

– Jag tror inte att man försöker störta Hamasregimen, säger Persson.

En risk om Hamas störtas är att Gazaremsan kastas in i en utdragen konflikt, med ett ledarskapsvakuum, där Israel tvingas stanna kvar.

Den israeliska armén väntade med anfallet till strax efter midnattslaget lokal tid, då ramadans avslutning hade firats av muslimer.

Reservister kallades in

På torsdagen drogs permissioner för israelisk militär in, och försvarsminister Benny Gantz bad på torsdagskvällen israeliska armén att kalla in 9 000 reservister. De soldater som kallas in tillhör främst stridande förband och kommandocentraler.

Tidigare under dagen rapporterades att 7 000 reservister kallats in, soldater som tillhör enheter för luftförsvar samt medicinsk personal, skriver Times of Israel.

Den svårnavigerade och riskabla stadsmiljön i staden Gaza i Gazaremsan har gjort att Israel genom åren oftast har dragit sig för att anfalla på andra sätt än via luften. Men bland annat under Gazakriget 2014 gick markstyrkor in.

USA avråder från resor

En av Anders Perssons första reflektioner är att det är viktigt att se hur Israels befolkning ställer sig till den insats som nu har inletts.

– Hur populär är den militära operationen i Israel?

Han frågar sig också hur Biden-regeringen och Washington ställer sig till händelserna.

President Joe Biden har inte uttalat sig om händelserna under natten, men hans utrikesminister Antony Blinken har sagt att han är djupt oroad över våldet på Israels gator och USA avråder sina medborgare från att åka till Israel.

Grim Berglund/TT

Det har fortsatt avfyrats raketer från Gazaremsan mot Israel under natten.
Det har fortsatt avfyrats raketer från Gazaremsan mot Israel under natten.
Foto: Khalil Hamra/AP/TT
Israels försvarsminister Benny Gantz. Arkivbild.
Israels försvarsminister Benny Gantz. Arkivbild.
Foto: Alex Brandon/AP/TT
En israelisk missil som träffat ett bostadsområde i Gaza natten mot fredag.
En israelisk missil som träffat ett bostadsområde i Gaza natten mot fredag.
Foto: Khalil Hamra/AP/TT

Sjöbo

Drabbade skogsägare får mer

Ledsen man går över kalhygge.
Foto: Caroline Stenbäck
Sjöbo
Svansjö sommarby Kommunens entreprenör fällde av misstag 180 träd vid va-arbeten i Svansjö sommarby. Markägarna var inte nöjd med ersättningen för skadorna. Nu har mark- och miljödomstolen gett dem rätt till lite till.

I slutet av 2017 anlitade kommunen en entreprenör för att dra in vatten- och avloppsledningar i Svansjö sommarby. För att ge plats för en pumpstation var entreprenören tvungen att fälla några få träd.

Men entreprenören startade motorsågarna i fel område och fällde sammanlagt 180 träd.

Kommunen och de tre drabbade markägarna enades om att det skulle återplanteras tallar på det 2 700 kvadratmeter stora området och hur många plantor som skulle grävas ner.

Överklagan

Däremot lyckades man inte enas om hur mycket pengar kommunen skulle ersätta betala utöver återplanteringen. Markägarna var inte nöjda med den ersättning man fick utan överklagade till mark- och miljödomstolen och ansåg att 200 000 kronor vore skäligt.

Delvis rätt

Så mycket får de inte enligt domstolens beslut. Domstolen tycker att de med återplanteringen plus ekonomisk kompensation för virkesvärde och värdet av flis har fått skälig ersättning.

Däremot får markägarna delvis rätt vad gäller hur marken försämrats sedan entreprenören – efter avverkningen – parkerat sina tunga fordon där och lagrat grus och annat material på marken.

Orörd mark

Marken var tidigare orörd, humusrik skogsmark och domstolen tycker ägarna bör få ersättning för kostnaden att återställa den.

Men eftersom det inte finns någon utredning i målet så gör domstolen en egen uppskattning av ersättningen och kommer fram till att 25 000 kronor verkar rimligt.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL