Unga smeder i Vinslövs Smedja, Vinslövs Hembygdsförening. Foto: Stefan Sandström.
Fyra killar med glöd i blicken. Casper Nilsson, Simon Abrahamsson, Isak Städe och Hampus Nilsson träffas på torsdagskvällarna i smedjan i Vinslöv. Foto: Stefan Sandström.
Unga smeder i Vinslövs Smedja, Vinslövs Hembygdsförening. Foto: Stefan Sandström.
Hampus Nilsson och Simon Abrahamsson arbetar tillsammans med den glödande metallen. Foto: Stefan Sandström.
Unga smeder i Vinslövs Smedja, Vinslövs Hembygdsförening. Foto: Stefan Sandström.
Det är mellan 800-900 grader inne i ässjan så det behövs handskar för att inte bränna sig. Foto: Stefan Sandström.
Isak Städe är bara 11 år men har redan lärt sig mycket. Bara namnet säger en del. Foto: Stefan Sandström.
Casper Nilsson räds inte hettan i smedjan. Metallen får värmas upp kontinuerligt för att kunna formas. Foto: Stefan Sandström.
Unga smeder i Vinslövs Smedja, Vinslövs Hembygdsförening. Foto: Stefan Sandström.
Det är något rofyllt med eld. Den både värmer och gör det möjligt att skapa. Foto: Stefan Sandström.
Isak Städe har gjort en gammeldags krok. Kanske blir det en julklapp. Foto: Stefan Sandström.
Simon Abrahamsson har hållit på att smida i flera år och hjälper gärna de yngre. Foto: Stefan Sandström.
Det behövs en rad olika verktyg för att kunna utföra ett bra jobb. Foto: Stefan Sandström.

Killar med många järn i elden

Vinslöv Vad vill du bli när du blir stor? Blir svaret smed höjs säkert ett och annat ögonbryn. I den lilla smedjan i Vinslöv finns dock ett och annat frö till framtida smeder.

Det är fuktig och mörk novemberkväll i Vinslöv. Hade det flimrande skenet från ässjan inte synts på avstånd hade det varit svårt att ana konturerna av den lilla smedjan på Industrigatan.
Hammarslag blandas med röster och genom fönstret syns både långa och korta skuggor.
Det visar sig att en av de långa skuggorna tillhör Lars Persson som är den som leder och övervakar smidet denna kväll. Torsdagar är ungdomarnas dag och yngst är Isak Städe som bara är elva år.
Isak bär, förutom sitt lämpliga efternamn, ett skinnförkläde som når ända ner till fötterna. På huvudet har han en tuff gubbkeps. Han har hållit på att smida i ett och ett halv år och hanterar både hammare och slägga med van hand.
Lite hjälp får han av Simon Abrahamsson som är en av de äldre killarna med sina 20 år. Simon är lite av en veteran och har hållit på att smida i många år. Med sitt plommonstop på huvudet och en rejäl prilla snus under läppen berättar han på genuin göingska hur han har ägnat åtskilliga timmar åt sitt stora intresse. Trots sin unga ålder börjar han känna av smidesarbetet i händer och armar.

Strax intill jobbar Casper och Hampus Nilsson, ett tvillingpar från Rävninge, De är 15 år och även de brinner för smide.
Det var Hampus som började att testa hantverket, men Casper var inte sen att hänga på. Nu samarbetar det framför ässjan. Den ene håller fast föremålet på städet medan den andre är pricksäker med släggan.

Elden flammar och värmen sprider sig i den gamla smedjan som byggdes i början av förra seklet. I ässjan är det uppskattningsvis mellan 800-900 grader och här värms diverse föremål upp så att de med slägga och hammare kan hamras till önskad form.
– Ju vitare metallen är ju varmare är den, berättar Lars Persson. Även ljudet är annorlunda när man slår på metallen.
Allteftersom den svalnar blir ljudet allt vassare.

Varje år får även tredjeklassarna i Vinslöv så smått testa på att smida. Även vid Summercamparrangemanget har upp till 80 unga fått prova på smedyrket.
– De har kunnat gå hem med ett grillspett eller ett enkelt skohorn som de tillverkat själva, berättar Lars Persson.
Smedjan är lite som en egen julverkstad där julklappar långsamt växer fram.
Isak Städe visar upp en krok i gammeldags stil som han precis blivit klar med. Hampus och Casper fortsätter sitt samarbete för att få fram grejer som de ska sälja på en julmarknad.
Lars Persson tycker att det är roligt med ungdomarnas stora intresse. Hantverket ser helt enkelt ut att ha stora chanser att leva vidare.