Skåne

Kraftansträngning för elnätet behövs

Oron bland skånska kommuner och politiker är stor för att man ska hamna på efterkälken på grund av den hotande elkrisen. På tisdagen var det krismöte på Eons huvudkontor i Malmö. Foto: Mikael Ankarvik
Ingen Sektion satt
Skåne Dyrare elräkningar, etableringar som inte blir av, klimatsatsningar som får vänta. På tisdagen bjöd kraftbolaget Eon in kommuner, politiker och lokala energibolag till ett krismöte om den hotande elbristen i Skåne.

– Problemet har inte lyfts tillräckligt och politikerna i Stockholm är inte medvetna om det, säger Johan Mörnström, vd för Eon energidistribution.

När en köldknäpp slog till för fjorton dagar sedan, och vinden var svag, sprang elpriset i Sydsverige i höjden. Under någon timme var det dubbelt så högt som priserna i mellersta och norra Sverige.

Knäppen gav en fingervisning om hur elbristen kan se ut redan nu.

– Det är inte ett stort problem i dag, men kan bli det framöver, det är därför vi bjudit in till det här mötet, säger Johan Mörnström.

En stor mängd representanter från Skånes kommuner och Region Skåne var på plats, och oron för den befarade elbristen var påtaglig.

Många ser att planerade satsningar på nya bostäder och klimatanpassningar hotas om elförsörjningen inte fungerar som den ska. Brist på kapacitet

I Sverige är det Svenska Kraftnät som äger de nationella elnäten, på regional nivå är det Eon. På lokalplanet är finns många mindre aktörer.

Enligt Johan Mörnström är det inte de lokala elnäten som är problemet. Det är heller inte den kraftigt försenade Sydvästlänken, som ska transportera elkraften från Hallberg i Närke till Hörby, och den likaledes försenade transformatorstationen i Lyby utanför Hurva, som ska lösa allting.

– Sveriges behov av elnät har inte tagits på tillräckligt stort allvar de senaste åren, trots väl kända planer på nya elbilar, elbussar, fler tåg, nya bostäder, fortsatt urbanisering nya datacenter och omställning till sol och vind, säger Johan Mörnström, vd för Eon energidistribution.

Projekten är var för sig utmanande för elnätet.

– Tillsammans kräver de historiskt omfattande nätinvesteringar. Detta är Sveriges viktigaste infrastrukturprojekt, viktigare än nya vägar och järnvägar. Vi kommer varken klara bostadsförsörjningen eller bli ett fossilfritt välfärdsland utan en kraftfull satsning på elnätet, säger Johan Mörnström.

Nätstrukturen måste byggas ut, men Eon ser också att man kan samordna eldistributionen bättre, att man kan köra elnäten annorlunda och på så vis använda den kraft som finns bättre.

Det innebär emellertid att riskerna i elnätet ökar.

Han tar Malmö som exempel:

– Om ingenting görs kan det innebär att Malmö, som växer med ett Trelleborg på tio år, måste tacka nej till nya kunder, och till befintliga företag som vill expandera.

Svenska Kraftnät har meddelat att de inte kommer att ha löst problemen för Skåne förrän 2027. Alldeles för sent för församlingen i Eonsalen på Eons huvudkontor i Malmö.

Många ser att det är hos politikerna i Stockholm problemet ligger. Johan Mörnström säger att det är mycket fokus på Stockholm och efterlyser en slags kraftsamling bland aktörer ock kunder i Skåne, för att få frågan lyft på nationell nivå.

– Det är ju inget problem med analysen. Om elförsörjningen i Skåne inte säkras kommer det till exempel att hindra företag att expandera och drabba tågtrafiken som får gå på halvfart. Problemet är att politikerna i Stockholm inte är medvetna om det, säger Johan Mörnström på Eon.

Elförsörjningsproblemen började när Barsebäck stängdes för tretton år sedan. Den kraft som Skåne förlorade då skulle ersättas av Sydvästlänken som på grund av skiftande regelverk på nationell nivå, och utdragna tillståndsförfaranden, försenats till 2027. Den befaras bli ännu mer försenad. Dessutom har den nya transformatorstationen i Hurva försenats.

– Det är inte rimligt att det ska ta så lång tid, processen måste snabbas upp, säger Johan Mörnström.

Inrikes

Brand vid Hagfors flygplats

Räddningstjänst och polis kallades till en brand vid Hagfors flygplats på måndagskvällen. Arkivbild.
Räddningstjänst och polis kallades till en brand vid Hagfors flygplats på måndagskvällen. Arkivbild.
Fotograf: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

En brand bröt ut vid Hagfors flygplats på måndagskvällen, larmet kom strax före klockan 23, skriver GT.

– Det ska vara ett par brandhärdar. Det ska brinna i en lastbil utanför en hangar med flygmaskiner, plan utgår jag ifrån att det är. Det ska också vara någon sorts brand inne, säger Malin Pettersson vid SOS Alarm till tidningen.

Räddningstjänsten är på plats, liksom polis och ambulans.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Lån utan UC

Allt fler svenskar löser sina kreditskulder med ett lån!

Lån utan UC Idag är det enkelt att handla saker på avbetalning, köp nu och betala sen-erbjudanden haglar över oss dagligen. Många handlar med krediter som de egentligen inte har råd med vilket slutar för många med att man sitter i kreditfällan.

Där har man har räntor att betala från flera olika köp, men man betalar knappt av något belopp på den summan som man faktiskt har lånat. Skyhöga räntor finns fortfarande kvar men reglerades för några år sedan ner, vilket innebär att det blivit något bättre lånevillkor även i de fall där man kan ta kreditlån från andra kreditgivare än banken.

Att det är så pass enkelt att ta ett riskfritt lån hos många finansbolag och att man kan köpa prylar på avbetalning leder de flesta till att köpa mer än de egentligen har råd med. Därför har många svenskar idag börjat samla sina lån och krediter till ett enda lån, så att det enbart är en ränta som behöver bli betald per månad. Detta medför att de höga månadskostnaderna går att minimera till stor del och har på många håll räddat många familjer i ekonomisk kris. Detta är något som man brukar kalla för att binda sina krediter. Man binder dem till ett enda lån med lägre ränta - detta är räddningen för många som har hamnat i kreditfällan!

Samtidigt som många minskar sina lånekostnader - så ökar också medvetandet gällande konsumtion!

Unga fröken Greta Thunberg, är en av våra ledstjärnor idag när det kommer till att börja tänka efter hur vi behandlar vår natur. Greta är också en stark förespråkare till att vi genast bör konsumera mindre än vad vi gör nu - vilket många svenskar också tycks ha hakat på. Detta visar på att medvetandet ökar när det kommer till både att tänka mer långsiktigt, men också att många lär av sina misstag. Att kunna shoppa vad man vill från var som helst i världen har nog stigit många konsumenter åt huvudet och det är egentligen inte förrän nu som man har kunnat se de förödande effekterna av detta. Många företag visar sitt starka engagemang för klimatet utåt, vi köper mindre och mindre plast och vi äter mindre och mindre kött - vi bemöter de förödande konsekvenserna genom att balansera ut det igen.

Att vi lever i en värld av influencers kan vara en av många anledningar till varför konsumtionen ökat så mycket som den har gjort under 2000-talet. De flesta minns nog hur Postnord höll på att sjunka fullkomligt av alla leveranser av beställningar, som dessutom många bara beställde för att fota och sedan skicka tillbaka. Vi bör se vår nya medvetenhet som något mycket positiv och en klar indikation på att vi är på väg att gå mot att vara betydligt mer klimatsmarta och värna om naturen. Vi har helt enkelt, som Greta säger, börjat vakna upp! Förhoppningsvis fortsätter trenden och vi får se ytterligare aktioner som kämpar för miljön, och fler människor som höjer sin röst för vår planet i framtiden.

Sjöbo

Föreskrifter ändras inte trots knarkfyndet på förskola

Lillgårdens förskola i Sjöbo.
Narkotika och tomma förpackningar med tabletter hittades på Lillgårdens förskolegård i februari.
Fotograf: Caroline Stenbäck
Sjöbo
Sjöbo Det kommer inte att upprättas något förbud för obehöriga att vistas på skolor och förskolors gårdar, trots att narkotika hittades på Lillgårdens förskoleområde.

Det var i februari som Nattvandrarna hittade en mindre mängd narkotika samt fler förpackningar som innehållit narkotikaklassade tabletter på Lillgårdens förskolegård.

Polisen misstänkte området blivit ett tillhåll för ungdomar på kvällstid.

Kommunstyrelsen gav tekniska nämnden i uppdrag att se över de lokala ordningsföreskrifterna i syfte att obehöriga inte ska få lov att vistas på skolor och förskolors gårdar. På så sätt skulle det underlätta för polisen att köra bort folk.

Ändringar behövs inte

Men ordningsföreskrifterna kommer inte att ändras.

– Ordningsstadgarna är till för den allmänna platsmarken, skolor och förskolor räknas som privat område, säger förvaltningschef Jesper Andersson och fortsätter:

– Det behövs heller ingen ändring för att polisen ska kunna avhysa någon. Fastighetsägarna kan själv bestämma vem som får vistas på deras fastigheter. Man kan sätta upp skyltar om att obehöriga äga ej tillträde.

Hade fått andra effekter

Hade ändringen gjorts hade det kunnat föra med sig andra problem.

– Då hade området räknats som allmänt och då hade det behövs tillstånd för allmänna tillställningar. Skulle förskolan ha en korvgrillning för alla föräldrar på kvällen då skulle de behöva söka polistillstånd på sitt eget område.

Kultur och nöje

Camus dotter: Hoppas "Pesten" väcker tankar

Kultur och nöje
Kultur och nöje

Det anrika brittiska förlaget Penguin Classics har svårt att skaka fram exemplar av "Pesten", en roman från 1947 skriven av den fransk-algeriske författaren Albert Camus. I fjol vid samma tid hade boken sålts i 226 exemplar i Storbritannien, i år är siffran 2 156 – och en ny upplaga är på gång.

har pratat med dottern Catherine Camus, som själv läste "Pesten" när hon var 14 år gammal. I dag är hon 74.

– Kanske kommer vi att ha mer tid över till att reflektera över vad som är viktigt på riktigt och bli mer mänskliga. När pappa skrev boken mättes rikedom med andra mått än i dag, när människor betraktas som varor på en fri marknad. Alla tror att de har rätt och glömmer vad livet handlar om, att det finns tvivel, säger hon.

Romanen utspelar sig i Algeriet 1940, men författaren, som dog i en bilolycka 1960, baserade den på en verklig koleraepidemi som härjade 1849.

– Vi är inte ansvariga för coronaviruset men vi kommer att hållas ansvariga för hur vi hanterar epidemin, säger Catherine Camus.

Utrikes

Trump: En miljon amerikanska liv kan räddas

President Donald Trump håller tal utanför Vita huset.
President Donald Trump håller tal utanför Vita huset.
Fotograf: Alex Brandon
Utrikes
Utrikes

USA:s president Donald Trump säger att de nya riktlinjerna för självisolering i USA för att få stopp på coronavirustes framfart kan rädda en miljon amerikanska liv.

– Vi står inför en utmanande tid de kommande 30 dagarna, konstaterar presidenten vid sin dagliga presskonferens som på måndagen (lokal tid) hålls utanför Vita huset med journalisterna utspridda på hopfällbara stolar framför podiet.

– I dag har vi nått en historisk milstolpe. Över en miljon amerikaner har nu testats, säger Trump.

Enligt landets hälsominister Alex Azar, som också deltar i presskonferensen, genomför USA för närvarande över 100  000 tester per dag, vilket enligt honom är mer än något annat land.

Dagen före hade Trump förlängt riktlinjerna för social distansering och självisolering i hela USA till den 30 april.

Nästan 2 500 dödsfall och över 141 000 smittade. Det är enligt nyhetsbyråerna AFP och Reuters de senaste siffrorna i USA över drabbade av coronapandemin och covid-19. Dödsfallen förväntas öka kraftigt.

Sport

Uefa kallar till möte i krisen

Svenska fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand ska delta i Uefas möte på onsdag. Arkivbild.
Svenska fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand ska delta i Uefas möte på onsdag. Arkivbild.
Fotograf: Pontus Lundahl/TT
Sport
Sport

Det europeiska fotbollsförbundet (Uefa) har kallat till en videokonferens på onsdag för att försöka räta ut frågetecknen kring den här säsongens Champions League och andra stora turneringar som har skjutits upp på grund av coronakrisen.

Generalsekreterare från alla 55 medlemsländer har bjudits in, däribland Sveriges Håkan Sjöstrand.

– Vi ska få information och ha en dialog om hur planen framåt ska se ut, säger han till TV4:s Fotbollskanalen.

Alla Uefa-turneringar har pausats på grund av viruset som har dödat över 34 000 människor, och herrarnas fotbolls-EM har skjutits upp till nästa år.

Även spelarövergångar och kontrakt ska diskuteras på mötet.

Utrikes

Vänstergerillans vapenvila virusmotiverad

FN-chefen António Guterres välkomnar den colombianska ELN-gerillans beslut att tillfälligt lägga ned vapnen. Arkivbild.
FN-chefen António Guterres välkomnar den colombianska ELN-gerillans beslut att tillfälligt lägga ned vapnen. Arkivbild.
Fotograf: Fernando Vergara/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Colombias enda aktiva vänstergerilla ELN (Nationella befrielsearmén) förkunnar en månads eldupphör med hänvisning till coronaviruspandemin.

"I en humanitär gest" ska militära handlingar ensidigt upphöra från och med den 1 april, heter det i rebellernas uttalande. Det spreds av en grupp senatorer som försöker få i gång en fredsprocess med ELN.

ELN hänvisar till en vädjan nyligen av FN:s generalsekreterare António Guterres att pausa konflikter medan jordens nationer bekämpar virusspridningen. Han välkomnar vapenvilan och manar andra stridande grupper att ta efter.

Sport

Eddie Läck avslutar ishockeykarriären

Eddie Läcks sista anhalt i NHL blev för New Jersey. Arkivbild.
Eddie Läcks sista anhalt i NHL blev för New Jersey. Arkivbild.
Fotograf: Björn Larsson Rosvall/TT
Sport
Sport Eddie Läck avslutar karriären.

På senare år har matcherna blivit allt färre för Eddie Läck borta i Nordamerika. De senaste säsongerna har Norrtäljesonen gjort vad han kunnat för att hålla liv i karriären i lag som Carolina, Calgary och New Jersey – men en envis höftskada gör nu att han väljer att lägga av.

– Mina problem med höften har kommit till ett skede där jag kan leva ett normalt liv, vilket jag är väldigt tacksam för, men tyvärr så är det inte tillräckligt för att jag ska kunna spela professionell ishockey, säger han i en videohälsning på Twitter och fortsätter:

– Jag är trygg med mitt beslut för jag vet att jag har gjort allt i min makt för att komma tillbaka, men det går inte.

Eddie Läck, vars främsta merit är ett VM-guld med Sverige 2017, lyfter fram sin tvåårsperiod i Vancouver 2013–2015 som hans främsta tid som målvakt.

– Jag tror alla vet om att jag hade min bästa tid i karriären när jag spelade i Vancouver. Det var där jag kände mig som hemma och spelade min bästa hockey, säger Läck.

Ekonomi

Hopp om mer stöd styrkte Wall Street

Indexen steg på USA-börserna. Arkivbild.
Indexen steg på USA-börserna. Arkivbild.
Fotograf: Mark Lennihan
Ekonomi
Ekonomi

USA-börserna öppnade handelsveckan starkt, mycket en effekt av föregående veckas gigantiska stödpaket till följd av coronavirusets inverkan. Investerarna hoppas på ytterligare stödåtgärder för att hålla ekonomin under armarna.

Flera bolag inom hälsosektorn gick bra. Johnson & Johnson steg 7,9 procent sedan företaget meddelat att man snart ska inleda en studie med ett coronavaccin som förhoppningsvis ska kunna börja användas redan i början av 2021. Abbott Laboratories lyfte 6,0 procent sedan bolaget fått klartecken att börja använda nyutvecklad utrustning för testning av covid-19.

It- och teknikföretagen hade också en bra dag. Microsoft var en av de stora vinnarna, upp 7,0 procent. Apple steg 2,8 procent.

Dow Jones industriindex ökade 3,2 procent, Nasdaqs kompositindex lyfte 3,6 procent och S&P 500 steg 3,4 procent.

NÄSTA ARTIKEL