Darin Zanyar kommer tillbaka till Malmö Arena. Och den hår gången är det han som är huvudpersonen. Pressbild

Darin berättar på ett annat sätt

Förra gången Darin Zanyar stod på Malmö Arenas scen var under Eurovision Song Contest 2013 när han tillsammans med Agnes gjorde mellanakten i en av delfinalerna.
Den 18 maj är han tillbaka, men nu är det han själv som står i centrum.
– Det känns otroligt kul och väldigt stort. Och lite nervöst också, säger Darin, som just nu planerar sin kommande arenaturné. Och dessutom denna veckan gästar Musikhjälpen i Lund.

Våren 2018 var Darin ute och spelade för fullsatta konserthus runtom i landet och i somras fortsatte han med spelningar på Gröna Lund, Liseberg och på flera festivaler.
Nu följer han upp med en tre stora spelningar nästa år: på Globen, Scandinavium och Malmö Arena.
– Anledningen är att jag vill bjuda på en speciell konsert som kommer att passa bra på de scenerna. Det blir väldigt mycket nytt. Jag ska berätta på ett annat sätt, säger Darin.

Att årets lyckade spelningar gav mersmak är ett skäl till att han vill satsa ännu större.
– Nästa år är det dessutom femton år sedan jag slog igenom, så jag tyckte det vore kul att sammanfatta allt som jag gjort fram tills idag.
I slutet av oktober släppte Darin singeln Identitetslös. En låt med rader som ”Vem är jag? Var är hemma? Jag hör inte hemma nånstans.”
– Jag började skriva den till mitt förra album, men jag blev inte klar med den. Jag tog upp den igen för några månader sedan och det kändes som rätt tid att skriva färdigt den. Det kändes som om den kom rätt i tiden, säger Darin.

Från olika hörn i världen rapporteras det om flyktingströmmar och det är inte bara i Europa som främlingsfientliga krafter går framåt. Darin, vars föräldrar flydde till Sverige från irakiska Kurdistan, har ibland, trots sina starka svenska rötter, känt sig rotlös.
– Man kan falla tillbaka i den känslan och speciellt i den här tiden. Alla är lika värda och man blir vilsen när många försöker göra skillnad på folk och folk. Och krafterna som gör det finns i hela världen.

Darin visste inte riktigt vad han skulle förvänta sig för respons på Identitetslös från fansen, eftersom texten är så speciell.
– Men jag har fått mycket kärlek. Man kan vara identitetslös på grund av sin bakgrund, att man är född i ett annat land, men jag har märkt att många kan relatera till den på ett annat sätt. Många känner sig vilsna i dag och det är skönt att veta att man inte är ensam om de känslorna.
Något nytt album är inte planerat inför den kommande turnén, men Darin kommer att släppa fler låtar framöver samtidigt som han laddar för arenorna och den stora produktion det innebär.

Blir det mycket folk på scen?
– Självklart! Stor orkester och kör. Det blir ett stort härligt gäng och mycket duktiga musiker. Jag har börjat fila på detaljerna och förhoppningsvis blir det en kväll som publiken sent kommer att glömma.

Det låter som om du vill ha fingret med i allt?
– Jo, så är det. Jag har alltid varit sådan och det blir mer och mer för varje år. När man har passion för det man gör så är det viktigt och roligt att vara med i alla detaljer. Det blir mer personligt då, det blir ens egen touch. Samtidigt är det roligt att bolla idéer med andra, därför är det viktigt att ha bra folk med sig, säger Darin.

Hur känns det när du tänker på att det är 15 år sedan som du slog igenom?
– Det är sjukt! Samtidigt har det hänt otroligt mycket under åren. Men 15 år … när jag började var ju 15 år nästan den tiden man hade levt! konstaterar Darin med ett skratt.