Kommunalrådet Katrin Stjernfeldt Jammeh anlände med premiärtåget till Rosengårds station.
Söndag 9 december börjar trafiken gå på riktigt på Kontinentalbanan. Lördagens invigning bjöd på några gratisturer som var mycket uppskattade.
Invigningen till ära har namnen på stationerna på nya sträckan tejpats upp på tågen.
En station innebär inte bara enklare resande utan innebär också att området omkring utvecklas och växer, sade Katrin Stjernfeldt jammeh i sitt invigningstal.
Glada över den nya stationen som kommer underlätta resandet är Batoul Yousef, Josef Bassar, Omar Alowow med sonen Abdullahi Omar.
Äntligen! utbrast Katrin Stjernfeldt Jammeh när hon fick inviga den nya tågpendeln på Rosengård på lördagen.
Medlemmar i Le Jazz Hots minglade runt på invigningen och delade ut rosor.
Station Rosengård är inte helt klar, lite kompletteringsarbete återstår.
Nu är hela Malmö lite närmare är budskapet.
Från starten den 8 december och till och med mars månad har mer än 159 000 resenärer åkt med Malmöpendeln.
Det blev snabbt fullt i tågen som på lördagen gjorde ett par turer på den nyinvigda linjen.
I tält på stationsplan vid station Rosengård bjöds på mat, musik, sång och invigningstal.

Nu rullar tågen på Kontinentalbanan

MALMÖ – Äntligen! sade kommunstyrelsens ordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh när hon på lördagen invigde Rosengårds station och Malmös nya tågpendel på Kontinentalbanan.

Och äntligen sade också många Rosengårdsbor som slutit upp till festligheterna i tältet vid den ännu inte helt klara Rosengårdsstationen.
– Det är på tiden men det här blir jättebra, sade Batoul Yosef som bor nära och var på plats för att fira invigningen tillsammans med Josef Bassar och Omar Alosow med sonen Abdullahi Omar.
– Tidigare har det tagit oss som bor här 45 minuter med buss när vi ska till Hyllie. Nu tar det tio minuter med tåget. Och det är miljövänligare.
– För studenter som ska till Malmö Universtitet sparar det också tid. Tio minuter till Centralen och sen kan de gå till skolan, säger hon.
Omar Alosow instämmer:
– Många får det enklare att ta sig till sina arbeten nu, tågen sparar tid. Tidigare har det varit antingen buss eller bil.
Malmö stad i samarbete med Skånetrafiken, Trafikverket med flera, hade ställt till med en rejäl fest vid station Rosengård där första tåget rullade in klockan 11 på lördagen.
Med i vagarna var då bland andra Katrin Stjernfeldt Jammeh som invigningstalade i tältet som fanns uppställt på stationsplan där det också framfördes musik och sång.
Här bjöds på mat och dryck, gula rosor delades ut och snöklädda granar spred julstämning.
Tågtrafiken på Kontinentalbanan är efterlängtad och från och med söndag 9 december rullar trafiken i gång på riktigt.
På lördagen gick bara ett par gratisturer och det var många som gärna ville vara med på dessa första resor.
Att tågtrafiken är efterlängtad och behövs underströk också Katrin Stjernfeldt Jammeh.
– Äntligen knyts Malmö ihop. Och vi vet att det inte bara är resandet som påverkas, runt stationerna växer också nya bostäder och arbetsplatser upp. Områden utvecklas och växer.
– Vi har kämpat sen 1998 med att få fram den här tågtrafiken. Det har knackats dörr i områdena och vi har pratat med många som sagt att ja, gärna tåg men ”vi tror det när vi ser det”, sade Katrin Jammeh Stjernfeldt.
– Nu ser vi det! Därför är jag otroligt glad i dag och det spelar ingen roll att det regnar. Detta är en dag som gör skillnad för Malmö och Malmöborna, sade hon och tackade också alla som samarbetat och inte minst de som bor kring stationsområdet som länge varit en byggarbetsplats.
Från och med söndag 9 december stannar pågatåg vid Östervärn, Rosengård, Persborg, Svågertorp och Hyllie på sin resa mellan Malmö C och Triangeln.
Att Kontinentalbanan nu öppnas för persontåg är resultatet av ett EU-finansierat samarbete mellan Malmö stad, Trafikverket och Region Skåne.
Budget för byggandet och anpassningen av Rosengård, Östervärn och Persborg har varit 155 miljoner kronor. Därtill kommer Trafikverkets kostnad för bullerskydd.

Dagens fråga

Brukar du sopsortera?

Loading ... Loading ...

Webbkryss