Jakob Morad, journalist och författare, Aseel Alamiri, chefredaktör och ansvarig utgivare Nanar Kulturmagasinet och Nisrin Alkfagi på Nanar var alla delaktiga i festivalprogrammet.
Många slöt upp när Nanar, projekt för nyanlända, ordnade festival och avslutning med föreläsningar, konstutställning och samvaro på lördagen.
Konstnär Wissam Alhaddad ställde ut sin keramik.
Konstnär Wissam Alhaddad är från Irak men bosatt i Oslo. Färgerna han använder är naturliga och påminner honom ofta om hemlandet.
Nanarfestivalen för nyanlända bjöd på både konst, musik, föreläsningar och samvaro.

Nanarfestival med konst och kultur

MALMÖ På lördagen var det stor avslutningsfest för Nanar, ett projekt som främst utbildar nyanlända i svenska språket genom att kombinera pedagogiskt lärande i konst, kultur och media.

Nanar finns i lokaler på Ystadsgatan i Malmö och här bjöds det under lördagens festival både föreläsningar, musik, konst och trevlig samvaro.

– Det är en stor fest i dag, berättar Aseel Alamiri som är chefredaktör och ansvarig utgivare för Nanar Kulturmagasin.
Hon berättar hur kombinationen av kultur och lärande ger nyanlända en bättre möjlighet att snabbt förstå och komma in i det svenska samhället.
– Det handlar om respekt både för det gamla landet och för det nya. Projektet har varit i gång under ett år och är framgångsrikt, säger hon.

– Vi erbjuder stöd och vägledning för nyanlända. De lär sig svenska genom kulturen och vi erbjuder öppna mötesplatser, bibliotek med läseklubb och mycket annat.
– Vi finns också på sociala medier, där hittar man oss lätt. Annars är det mest så att någon berättar för någon annan och så hittar de hit, säger Nisrin Alkfagi.
– Vi har öppet varje dag 9-20 och vi åker också runt på olika platser i Malmö.
– Vi hoppas inspirera och motivera nyanlända för att de ska kunna börja ett nytt liv i Sverige, att de ska känna till den allmänna ordningen här, undvika misstag och försöka uppnå sina mål som en positiv individ i ett nytt samhälle, skriver Aseel Alamiri i tidskriften Nanar Kultur & Integration som projektet tagit fram.
I samband med festivalen bjöds också på konstutställning med keramiker Wissem Alhaddad.
– Jag är från Irak men bosatt i Oslo, säger han och visar sin keramik och väggarbeten.

– Jag måste använda ugnen fyra-sex gånger för varje verk, glasyren kräver det, berättar han också.
– Färgerna jag använder i glasyr på leran är naturliga och påminner ofta om färgerna i mitt hemland Irak.
– När jag ser den här röda lite brända färgen tänker jag på Bagdad, säger han.

Festivalen bjöd också på flera föreläsningar, en av Jakob Morad, syrisk journalist och författare men bosatt i Sverige sen många år.
– Jag ska berätta om min nya bok som handlar om kriget i Syrien. Jag har talat med många drabbade och samlat mycket material.
Han ger också föreläsningar med tips om integration.
– Jag berättar om min egen resa, vad du kan bli på tio år, den jag var och den jag blev.
– Det handlar om att visa respekt både för det gamla och det nya.

Dagens fråga

Har du premiärbadat för året?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev