Genrebild på en polis. Foto: Hanna Franzén / TT

Pappa sa han var polis – döms att böta 24 000 kronor

Höllviken En 40-årig Höllvikenpappa utgav sig för att vara polis och krävde visitering av ett gäng Oxieungdomar i jakt på knark och en kniv.
Nu döms mannen, som inte alls är polis, att böta 24 000 kronor.

Det var i samband med skolavslutningen 2017 som ett gäng ungdomar i 14-15-årsåldern från Oxie var i Höllviken och träffade kompisar. Ungdomarna befann sig utomhus när några 13-åringar från Höllviken kom till Ängdalaskolan.
Upprinnelsen till att en 40-årig Höllvikenbo mot sitt nekande nu döms av Malmö tingsrätt att betala 24 000 kronor i böter startade med att 13-åringarna kom hem till sina föräldrar, bland annat 40-åringen, och berättade om ett stort gäng ungdomar som de sa haft knivar och sålt knark. 40-åringen ska då ha blivit upprörd och gett sig ut för att hitta gänget.

Tillsammans med en andra pappa hittade han gänget på skolan och det var då 40-åringen enligt flera ungdomar ska påstått att han och vännen var civila poliser liksom att han skulle kroppsvisitera dem.
Både 40-åringen och hans vän nekar till att detta sagts, men tingsrätten anser nu att de två Oxieungdomarna som vittnat om händelsen är trovärdiga och tydliga. Deras vittnesmål stöds också av en vuxen som dagen efter varit i kontakt med 40-åringen på telefon och ifrågasatt vad han sysslat med.

Ungdomarna har i både polisförhör och vid rättegången även berättat att en av dem frågat papporna om legitimation och att 40-åringen då svarat ”Jag behöver inte visa dig något djävla leg, jag kan slå ner dig i marken direkt”. 40-åringen ska även ha sagt ”Sådana som ni vill jag inte ha här”.
Männen uppges även innan de lämnade ungdomarna ha tagit en cykel från en av killarna med hänvisning till att de misstänkte att den var stulen. Pojken själv har berättat att han fått låna den av en Höllvikentjejer när de lämnade hennes bostad tillsammans.

Som Skånskan berättat tidigare ska föräldrar i Oxie dagen efter ha uppmärksammat att 40-åringen gjort en uppdatering på Facebook där han varnar för Oxieungdomarna. Han skrev att de förföljt och hotat Höllvikenbarn med kniv samt erbjudit dem att köpa knark. Han kallar dem för ”kackerlackor” och hävdar att cykeln papporna tog tillbaka var stulen och knyter Oxieungdomarna till andra cykelstölder i området, vilket fick rejält fart på kommentarerna.

Detta ledde i sin tur fram till en polisanmälan mot den nu 41-årige Höllvikenpappan som mot sitt nekande nu döms för föregivande av allmän ställning, ett brott som kan straffas med böter eller som mest sex månaders fängelse.
Påföljden bestämdes till 60 dagsböter a 400 kronor.

Dagens fråga

Är du mörkrädd?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev